Megbízható megoldást keres almavarasodás és lisztharmat ellen? Segítünk!

Bizonyára nincs olyan alma- vagy körtetermesztő, aki ne szembesült volna már a varasodás, a lisztharmat vagy a tűzelhalás okozta tünetekkel. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy ezek a kórokozók súlyosan veszélyeztetik a növények egészségét, mindemellett befolyásolhatják a termés mennyiségét és minőségét egyaránt. Az alma- és körteültetvényekben, más országokhoz hasonlóan hazánkban is az éves növényvédelmi terv gerincét adja az ezekkel a betegségekkel szembeni, megfelelő védekezés.

Ezen problémákra kínál megoldást a Bayer portfóliójában megtalálható fungicid, a Luna Care, mely a Luna termékcsalád oszlopos tagja 2020-as bevezetése óta. A készítmény két hatóanyag gyári kombinációja vízben diszpergálható granulátum (WG) formájában. Fungisztatikus tulajdonsága mellett olyan pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik, amely megkülönbözteti versenytársaitól.

A Luna Care teljesítményét az 50 g/kg fluopiram és 666 g/kg foszetil-alumínium biztosítja. A két hatóanyag szinergizmusa fokozza a kezelések hatékonyságát és szélesíti annak hatásspektrumát. A készítmény kiváló védelmet nyújt almában lisztharmat és varasodás ellen, emellett hatékony tűzelhalás és nektriás kéregrákkal szemben. Körtében szintén kitűnő megoldás varasodás, lisztharmat és sztemfíliumos barna levélfoltosság ellen, valamint hatásos tűzelhalás, pszeudomónászos bimbó- és virágelhalás és nektriás kéregrák ellen is. A fluopiram kuratív és preventív tulajdonságokkal rendelkező, gyorsan felszívódó hatóanyag. A gomba sejtlégzését, azon belül a szukcinát dehidrogenáz enzimet gátolva fejti ki hatását (FRAC kód: 7, SDHI csoport). A foszetil-alumínium a növény védekezőképességét fokozó szisztemikus hatóanyag (FRAC kód: P07).

A készítmény kijuttatása almában és körtében a virágrügyek duzzadásától (BBCH 51) az érés kezdetéig (BBCH 81) történhet, körte esetén további megkötések nélkül. Azonban felhasználása almában a virágrügyek láthatóvá válása (korai zöldbimbós állapot, BBCH 55) és az 5-10 mm-es gyümölcsnagyság (BBCH 71) stádiumok között, illetve az érzékeny fajták esetében nem engedélyezett!

A Luna Care megbízható és kényelmes védekezési lehetőséget nyújt a felhasználónak. A két hatóanyag növénybe történő gyors penetrációja az esőállóságot, a növényen belüli mozgékonyságuk és perzisztens tulajdonságuk pedig akár hosszabb permetezési fordulókat tesznek lehetővé, és a kezelések után fejlődő fiatal hajtások védelmét is biztosítják.

Alma ventúriás varasodása ellen a maximális hatékonyság eléréséhez a Luna Care felhasználását az 5-10 mm-es gyümölcsnagyság (BBCH 71) elérésétől kezdve 10 napos permetezési fordulókkal ajánljuk, az okiratnak megfelelő 3 alkalommal, a szisztemikus blokkba illesztve. Ebben az időszakban egyszerre védekezünk még az aszko- és már a konídiumos spórák fertőzése ellen. A hosszú hatástartamnak köszönhetően így már a tenyészidőszak első felében megelőzhető a fertőzőanyag további felszaporodása, ami a következő évi fertőzéseket alapozná meg.

A Bayer fejlesztői kísérletei alátámasztják, hogy a javasolt technológia alkalmazása esetén a készítmény nem csak a kórokozók ellen nyújt védelmet, de egyedülálló módon tudja fokozni a növények kondícióját is. Kutatásaink rámutattak, hogy a foszetil-alumínium jelentős pozitív élettani hatást gyakorol a következő évi növénykondícióra és stressztűrésre. A (megelőző évben) Luna Care-rel kezelt növényekben hidegstressz hatására a sejtek több prolint indukálnak, ami fokozza a virágok fagytűrését. A kísérletet folytatva kiderült az is, hogy a kezelt növények virágzása intenzívebb és a virágzás utáni terméskötődés szignifikánsan jobb a kezeletlenhez képest.

Aki a Luna Care-t használja, az a permetezés évében megóvja a növényét és termését a fertőzésektől, egyúttal minimalizálja a következő évi fertőzőanyag felszaporodását és megalapozza a növénye következő évi egészséges kondícióját is! Tudja meg Ön is, hogy mire képes a Luna Care, próbálj ki már az idén!

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!

További információ >>