Alma varasodás (Venturia inaequalis)

A kórokozóról

Az alma legjelentősebb gombás betegsége. Jelentősége nem csak abban rejlik, hogy a termés nagy része megsemmisülhet, hanem hogy már enyhe fertőzése is olyan mérvű esztétikai kárt okoz a gyümölcsön, hogy annak piaci értékét lecsökkenti. A fertőzött leveleken a gomba az asszimilációs felületet is károsítja, ami az egész növény teljesítőképességére kihat. Szinte minden fajta érzékeny rá, még akkor is ha toleráns, vagy rezisztens fajtáról van szó. Ez utóbbiakat elegendő csökkent mértékben védeni, de a teljes védettség még itt is csak vegyszeres védekezéssel érhető el.

Fejlődési ciklusa:

Az áttelelés a lehullott levelekben lévő kitartószervekkel (piknídiumok) történik, amikből tavasszal csapadék hatására kilövődnek a spórák és amelyek a fiatal leveleket és terméseket támadják meg. A varasodás járvány kialakulását a csapadékos, mérsékelten meleg tavasz nagymértékben segíti. A fertőzött levelekben áttelelt gomba aszkospóráinak (téli spórák) szóródása április elején kezdődik, és május közepéig intenzíven növekszik. Ez alatt az időszak alatt minden zöld növényi rész fertőződhet (primer fertőzés). A fertőzés gyorsasága és erőssége a hőmérséklettől, a levélfelület vízborítottságának időtartamától, a fertőző anyag mennyiségétől, a fajtaérzékenységtől és a zöld növényi rész korától függ. A fertőződött részeken kialakuló barnás-fekete penészgyepen a konídiumok (nyári spórák) milliárdjait hozza létre. Ezek a szél és a nedvesség segítségével terjednek és indítják el a tavasz végétől késő őszig tartó fertőzési hullámokat (szekunder fertőzések). A nyár végi és őszi fertőzések nem okoznak olyan látványos tüneteket, (ezek sokszor már csak a betárolt gyümölcsön jelennek meg), de a termés minőségét ugyanúgy tönkretehetik.

Kártétel tünetei

Jellegzetes tünete a barnás-fekete bársonyos penészkiverődés, a gyümölcsön, a leveleken és a fiatal hajtáson is megtalálható. Ez a penészgyep a gyümölcsön később beparásodik és kireped, mint egy sebhely, lerontva az ízt és a minőséget. A fiatal korban fertőződött gyümölcs növekedése torz lesz és kisebb marad, rendszerint idő előtt lehullik. A leveleken először a levélszínen majd a fonákon is megjelenik, súlyosabb esetben a levelek kanalasodását idézi elő és levélhulláshoz is vezethet. Egyes fokozottan érzékeny fajtákon, mint pl. a Gala fajtakör a kocsány fertőződésekor még terméselrúgás is bekövetkezhet.

Védekezés

A védelem egymásra épülő elemei (agrotechnikai, kémiai védekezés, harmonikus tápanyag ellátás, előrejelzés stb.) együtt hozzák meg a sikert. A fertőző anyag mennyiségét csökkenthetjük pl. metszéssel, a fertőzött levelek, gallyak elégetésével. A betegségek megtelepedését gátolhatjuk gombaölő szerekkel, segíthetjük az ültetvény saját védekező mechanizmusainak érvényesülését pl. harmonikus tápanyag ellátással. Egyetlen nagyon fontos tényezőt azonban nem tudunk befolyásolni – az időjárást. Ehhez csak alkalmazkodni tudunk, úgyhogy lehetőleg előrejelzési adatokra támaszkodva időben végezzük el a vegyszeres kezeléseket. Ha ez megvalósul, akkor elérjük azt a célt, hogy a betegségek a kártételi küszöb alatt maradjanak bármilyen időjárás mellett. A védekezés sikere azonban már a vegetáció elején rossz irányba mehet, ha az első védekezéssel megkésünk. A varasodás elleni kémiai védekezés nehézsége abból is adódik, hogy a gomba a fertőzést követően a belső növényi szövetek között élősködik. A használatban lévő gombaölő szer hatóanyagok a gomba különböző élet folyamatait támadják – annak meghatározott fejlődési stádiumában – ezért a hatóanyagokat és kombinációikat jól kell megválasztani, hogy egymást erősítve vehessék fel a harcot az alma legveszélyesebb betegsége a varasodás ellen.

A védekezéseket az aszkospóra-szóródás kezdeti szakaszától már kontakt készítményekkel (pl. Antracol) kezdjük meg. Az aszkospóra-szóródás intenzív szakaszában (pirosbimbós állapot), már felszívódó és kontakt hatóanyag kombinációval folytassuk a védekezést (pl. Luna Experience + Antracol), amit a fertőzés erősségétől függően lehet ismételni. Erős fertőzési nyomás esetén a magasabb dózisokat  javasoljuk kijuttatni. Bármely felszívódó készítmény esetében a fokozottan veszélyes időszakokban kontakt partner, pl. kaptán tankkombináció javasolt.

Veszélyeztetett kultúrák