Napraforgó: a védelem minden eszközére szükség van!

A tavaszi munkákról szóló hazai statisztikai jelentések azt mutatják, hogy a napraforgó népszerűsége, és így eddig is jelentős vetésterülete tovább nőtt, 700 000 hektár felett tervezték vetését idén tavasszal. Ez, a rekordot jelentő vetésterület azt is jelenti, hogy a napraforgóra – de sok esetben a repcére és a szójára is – specializálódott kórokozók számára minden eddiginél kedvezőbbek a szántóföldi feltételek. Integrált növényvédelemmel lehet sikeres a védekezés a komoly terméskiesést, és ezzel jövedelemcsökkenést okozó betegségek ellen.

A fertőzés

A napraforgó betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, s bár ezek egy részének előfordulása évjáratfüggő, gyakorlatilag a teljes tenyészidőszakban fennáll a fertőzésveszély. A megfelelő vetésforgó betartásával 4-5 évenként követheti önmagát ugyanazon területen, amit jelenleg a termelők többsége nem tud betartani. Az egyre intenzívebbé váló termesztéséhez elengedhetetlen a hatékony gombölő szeres védelem. 
Az egyik legjelentősebb napraforgó-betegség, a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás fertőző anyaga szántóföldjeinken folyamatosan megtalálható. A betegség kialakulásának magas páratartalom és alacsonyabb hőmérséklet kedvez. Már a fertőzés primer tüneteire érdemes figyelni: az állományban könnyen felismerhetők az alacsonyabb, a virágzás kezdetén gyorsan és teljes mértékben elhervadó, majd elhaló növények. A komoly károkat okozó szekunder fertőzés ezeken az elhalt növényeken keletkező szkleróciumokból terjed tovább. 

A védelem

Az agrotechnikai védelem eszközeinek sorába tartozik a megfelelő vetésváltás, a fogékony gyomnövények, a napraforgó árvakelés és a fertőzött növényi maradványok megsemmisítése mellett az optimális tőszámválasztás is. A választott fajtához, hibridhez az ajánlott tőszám betartása ezért a terméspotenciál legjobb kihasználása mellett a betegségek elleni védekezésnek is fontos eleme. A nemesítéssel kapcsolatban el kell ismerni, hogy a fertőzésre kevésbé fogékony fajtákkal egyszerűsítette a termelők életét. Ám a fertőzésre kedvező időszakban továbbra sem célszerű elhagyni a napraforgó betegségek elleni, megelőző vegyszeres védelmét. Az állomány 6-8 leveles állapotától kezdődően egészen az érésig számolni kell a különböző betegségek fertőzési nyomásával. Emellett általában egyszerre több kórokozó támadhatja a növényeket. A megelőző védekezés nagyon fontos, mert a kórokozók gyakran már egészen korán megfertőzik a napraforgót, de a tünetek csak később, a vegetációs időszak közepére-végére, az olaj-felhalmozódás időszakára alakulnak ki. Ekkor a védekezés hatékonysága már kérdéses lehet.

1. táblázat: A jelentősebb napraforgó-betegségek jellemzői

206 

A két-hatóanyagú Propulse magas szintű védelmet biztosít a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás mellett a diaportés szár- és tányérkorhadás, a szürkepenészes tányérrothadás, a fekete szár- és levélfoltosság, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság ellen is. Felhasználása elsősorban megelőző jelleggel javasolt, de kuratív és eradikatív hatása is jó. A rezisztencia elleni védekezésben is fontos szerepe van: a protiokonazol elsődleges bomlásterméke is rendkívül jól kapcsolódik a hatáshelyhez, így az ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony marad. A Propulse kedvező élettani hatással is rendelkezik: javítja a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozza fotoszintetikus aktivitást. A száraz időjárási körülmények stresszt jelentenek a növényeknek. Ha bekövetkezik egy fertőzés, a kedvezőtlen időjárásban legyengült, védelmet nem kapott növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

Felhasználása napraforgóban 0,8-1,0 l/ha dózisban ajánlott. A védekezést megelőző jelleggel javasolt elvégezni, először a napraforgó 6-10 leveles fejlettségi állapotában. A második kezelésre a tányérképződés-virágzás kezdetén kerülhet sor. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használható.

A napraforgó eredményes termesztéséhez tehát az integrált védelem minden eszközét javasolt bevetni. Ezzel az állomány és a termés védelme mellett a fertőzőanyag csökkenését is elősegítjük és már most könnyíthetjük a következő évek munkáját.

206_2 

A szója védelme

Másik jelentős szántóföldi kultúra betegségek elleni védelme is megkezdődik hamarosan. A szója is abba a fejlődési szakaszba ér, amikor a kórokozók komoly kárt tehetnek az állományban. 

A Propulse felhasználása szójában fehérpenészes szárrothadás, valamint diaportés hüvely- és szárfoltosság, más néven szójarák elleni védekezésre a betegség kialakulásához kedvező körülmények között, megelőző jelleggel javasolt. A Propulse dózisát a betegség és a fertőzési nyomás függvényében javasolt megválasztani. Szója védelmére az első virágbimbók megjelenésétől 0,8-1 l/ha dózisban alkalmazható.  Ha a fertőzésveszély indokolja, az első kezelés után 14 nappal újabb Propulse kezelés végezhető.

További információ >>