Fluopiram, a minőségmegőrzés záloga

Már látszik a fény az alagút végén az almatermesztőknek, a legkorábbi fajták szedésével beindul az idei almaszezon. Az alma növényvédelmének azonban még közel sincs vége, nem lehet még nyugodtan hátra dőlni.

Ez az év sem volt unalmas a növényvédősök számára, a legfontosabb gombás betegségek, mint a lisztharmat és a varasodás komoly odafigyelést és rövid permetezési fordulókat igényeltek. A permetezésre nem annyira alkalmas időjárás miatt viszont nem volt egyszerű tartani a rövidebb fordulókat. Kedvezőek voltak a körülmények a baktériumos betegségeknek is, a tűzelhalás veszélyét sem lehetett figyelmen kívül hagyni. Növényélettani szempontból viszont idén talán nem indult akkora hátrányból az ágazat, mint tavaly, bár a hűvös idő miatt elhúzódó virágzásban hosszabb ideig fenyegették a termést a fagyos éjszakák. Ha a fagykár mértékét nem is hasonlítjuk össze, mindenképpen több csapadék jutott a vegetáció első felére az előző évhez képest. A nyári időszakban azonban a rendkívül magas hőmérséklet, a heves zivatarok és az erős UV sugárzás negatív hatással lehet a gyümölcsök minőségére.

A jó tárolhatóság rendkívül fontos az alma esetében, de több tényező is befolyásolja a minőség hosszútávú megőrzését. Ezek között a tényezők között van olyan, amire van befolyásunk és olyan is, mi ellen nem sokat tehetünk. A sérülésmentes szedést sajnos egyre kevésbé tudjuk megoldani, a megfelelő munkaerő hiánya miatt. Az időjárási szélsőségek is okozhatnak kellemetlenségeket, akár jégverés miatti sérülések vagy szabad szemmel alig látható mikrorepedések formájában. Utóbbi 2022-ben, a hosszú aszályos időszak, majd az érés előtt lezúduló nagy mennyiség csapadék miatt nem volt ritka jelenség. A megfelelő tápanyagutánpótlás és a precíz növényvédelem viszont rajtunk múlik. A tárolási veszteséget nagymértékben csökkenthetjük a sebzést okozó rovarkártevők elleni megfelelő védekezéssel, és a sebparazita gombák ellen elvégzett kezelésekkel.

A Bayer által fejlesztett fluopiram hatóanyagot már a kezdetek-kezdetén tárolási specialistaként emlegették a tárolási betegségeket okozó gombák elleni kiváló hatékonysága miatt. Az alma tárolás során bekövetkezett rothadását leggyakrabban a monília, a szürkepenész, penicillium és az alternária okozza. Mindezek mellett a fluopiram hatásspektruma rendkívül széles, almában a lisztharmat elleni hatékonyságát is tudja kamatoztatni. A hatóanyag egy része gyorsan felszívódik, másik része viszont a növény felületén marad, erősen kötődve a viaszréteghez. Ezen tulajdonsága révén a szisztémikus hatás mellett, a kontakt hatóanyagokéhoz hasonló védelmet is biztosít.

A fluopiram hatóanyag az alapja a Bayer Luna termékcsaládjának, melynek legidősebb tagja a Luna Privilege. Ez a készítmény tisztán fluopiram hatóanyagot tartalmaz, a termékcsalád többi tagja esetében más hatóanyaggal is kiegészül a fluopiram spektruma. A Luna Experience-ben a fluopiram mellett tebukonazol található, mellyel még jobban kiszélesedik a készítmény felhasználhatósága, a hatékonyság a varasodásra is kiterjed.

A Luna Privilege és a Luna Experience alkalmazását az alma tárolási betegségei ellen az érési időszakban, illetve azt megelőzően javasoljuk. A Luna Privilege egy vegetációban legfeljebb két, a Luna Experience pedig legfeljebb 3 alkalommal használható. A szedési érettséghez közeledve vegyük figyelembe a 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási időt.

További információért látogasson el a Luna Privilege vagy a Luna Experience termékoldalára!