Állományvédelem a kalászos kultúrákban - az idei év tanulságai fejlesztői szemmel

2023 kihívásokkal teli év volt a mezőgazdaságban és nem volt ez alól kivétel az őszi búza és árpa sem. 2022 őszén a sok éves, átlagos vetésterülethez képest 10-15%-kal nagyobb területen került elvetésre a két kultúra. És bizony, sok tanulsággal szolgált ez a két növény azt illetően, hogy minden gazdálkodási év más és más megközelítést kíván meg, mind termelői, mind növényvédőszer-gyártói oldalról. Kísérleteink beállítása során igyekeztünk a folyamatosan változó igényeknek megfelelni, és olyan megoldásokat találni, amelyek nem csak gazdasági előnyöket, hanem termésbiztonságot is nyújtanak a termelőink számára. 

A tavalyi ősz enyhe volt, viszonylag sok csapadékkal. Emiatt tapasztalhattuk, hogy a vírusvektorok és némely kórokozók már a fiatal állományokban megjelentek, helyenként pedig szükséges volt védekezni is ellenük. Tavasszal aztán a csapadékos idő folytatódott egészen nyár elejéig, így rég nem látott kórokozónyomást tapasztaltak a gazdák a területeket járva. 2023-ban sok helyen már korán, T1 időzítéssel védekezni kellett a lisztharmat ellen, majd nem sokkal később megjelentek a hagyományosan nagy hozamveszteséggel fenyegető levélbetegségek, mint a sárgarozsda és a szeptória, illetve árpában a hálózatos levélfoltosság, a ramulária, valamint az árpa törperozsda. A T2 védekezés során idén jelentős különbségeket tapasztaltunk az egyes készítmények teljesítményét illetően. Prémium készítményünk, az Ascra Xpro, a benne található hatóanyagoknak köszönhetően preventív, kuratív és eradikatív hatással rendelkezik, így hosszú ideig képes megvédeni a növényt a megjelenő fertőzésektől.

ÁLLOMÁNYVÉDELEM

Lássuk, hogyan teljesítettek a Bayer fungicidek a fejlesztői kísérleteinkben:

228_8 

Az Ascra Xpro egy hármas kombinációjú nagy hatékonyságú gombaölő szer, mely képes megvédeni az állományokat még erős kórokozónyomás esetén is. Akár már 1,0 l/ha dózisban hatékonyan alkalmazható. Erős fertőzési nyomás esetén azonban alkalmazzuk 1,2 l/ha dózisban! Azoknak a termelőinknek ajánljuk, akik nem akarnak kompromisszumot kötni: az elérhető legmagasabb hozam mellett a minőség is elsődleges paraméter számukra. Nem szabad megfeledkeznünk az Ascra Xpro-ban található bixafén zöldítő hatásáról sem. A hatóanyag a levelekbe bejutva növeli a fotoszintézis és a légzés intenzitását, megakadályozza a levelek korai öregedését. A „zöldítő hatás” mellett – fokozott asszimiláció hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nő, így juttatva a növényt nagyobb terméspotenciálhoz.

228_3v

KALÁSZVÉDELEM

Fontos szót ejtenünk a kalászvédelemről is, hiszen a búzatermesztés növényvédelmi technológiájának záróelemeként hasonlóan fontos szerepet tölt be, mint a zászlóslevél védelme. A hozam helyett azonban, itt elsősorban a minőség megőrzése áll a fókuszban. A Bayer 2023-ban nagyközönség előtt is bemutatta a legújabb kalászfuzárium-specialista készítményét, az Inputot. Kettős hatóanyag-kombinációjának köszönhetően a legnehezebb körülmények között is kiválóan teljesít.

228_7  
Képes jelentősen csökkenteni a fuzárium okozta kalászfertőzést, emellett pedig hatékony a később megjelenő levélbetegségekkel szemben is, ezért bátran javasoljuk termelőinknek, hogy 2024-ben használják az Inputot kalászvédelemben. Ajánlott dózisa 1,25 l/ha.

A Bayer Crop Science élen jár a gabonafungicidek fejlesztésében. A Magyarországon előforduló gabonabetegségek mindegyike ellen hatékony megoldást tudunk kínálni, így a Bayer technológiai ajánlatai biztonságot nyújtanak a termelők számára, legyen szó bármilyen erős fertőzési nyomásról. Emellett a széles hatóanyag-spektrumú készítményeink a rezisztencia kialakulásával szemben is megfelelő válaszokat adnak.