Korai ébredés az almásokban is

2024 év eleje ismét bebizonyította, nem számít, hogy mit mutat a naptár. Lehetett még fokozni az elmúlt éveket is, már február közepén beindult a természet, ezzel együtt a munkákat is fel kellett gyorsítani a gyümölcsösökben. Jó eséllyel meg lesz még ennek a korai tavasznak a böjtje, de ilyenkor még lehetünk optimisták. A komoly és hosszan tartó fagyok újbóli elmaradása előrevetíti a károsítók sikeres áttelelését, fel kell készülni az intenzív védekezésre.

Ugyan az alma védelme rendszerint később kerül napirendre, mint a csonthéjasoké, de ott is a szokásosnál koraibb beavatkozásra kell felkészülni. 2023 kifejezetten kedvezett a varasodásnak, érzékeny fajtákon néhány megcsúszott permetezés is komoly kárt tudott okozni. Ha folytatódik a csapadékban bőséges időjárás, ismét erős fertőzésre lehet számítani. A lisztharmat szempontjából szintén jó világ volt tavaly is, a metszés minőségétől függő mértékben a primer fertőzés megjelenése is borítékolható.

243_600xKép: Almafa lisztharmat fertőzése a virágzaton (Forrás: Bayer Crop Science)

Célszerű lesz tehát már fakadástól megkezdeni a védekezést, első körben kontakt szerekkel, gondoskodva a jó terülésről és tapadásról. A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva, akár már pirosbimbós állapottól érdemes bevetni a felszívódó hatóanyagokat tartalmazó készítményeket is varasodás és lisztharmat ellen.

Akár már ebben a korai időszakban is felhasználható a Luna Experience, amely két eltérő hatásmódú felszívódó hatóanyag együttes erejével védi a növényt a varasodástól és a lisztharmattól.

Egyik hatóanyaga a lisztharmat elleni védelemben kifejezetten erős fluopiram, melynek egy része gyorsan felszívódik, másik része viszont a növény felületén marad, erősen kötődve a viaszréteghez. Ezen tulajdonsága révén a szisztémikus hatás mellett, a kontakt hatóanyagokéhoz hasonló védelmet is biztosít.  Hatásmódja alapján az SDHI-k csoportjába tartozik.

A készítmény másik hatóanyaga a Folicur Solo-ból már jól ismert tebukonazol, melynek hatása nem csak a lisztharmatra, de a varasodásra is kiterjed. A tebukonazol évtizedek óta talán a legszélesebb körben használt triazol hatóanyag, széles hatásspektrumával és megbízható hatékonyságával vált rendkívül népszervé.

Fontos megjegyezni, hogy a fogékony fajták esetében, erős fertőzési nyomás mellett érdemes a felszívódó szereket kontakt hatóanyagokkal is megtámogatni varasodás vagy lisztharmat ellen. A Luna Experience esetében varasodás ellen célszerű a fenti körülmények között a kontakt kombinációs partner alkalmazása. Legalább ilyen fontos a növényvédelem egyik alaptézise, mely szerint hiába rendelkeznek egy készítmény hatóanyagai kuratív hatással is, a legjobb eredményt akkor tudjuk elérni, ha előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel juttatjuk ki.  Igaz ez a Luna Experience-re is.

A Luna Experience almában egy vegetációban háromszor használható, pirosbimbótól egészen 2 héttel a betakarítás előtti állapotig. A szedéshez közeledve már a Luna Experience tárolási betegségekre való hatékonyságát is ki tudjuk használni - de ez már egy másik történet.

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!

További információ >>