Két kiválóság a szőlő védelemére

A szőlő áprilistól novemberig tartó vegetációs időszaka mindig tanulságos és a legutolsó, legfrissebb tapasztalat óhatatlanul nagyon számít az elkövetkező év szőlővédelmének tervezésénél. 

A két legfontosabb betegség közül a szőlőlisztharmattal szinte mindig számolni kell legalább egy közepes fertőzéssel, míg a szőlőperonoszpóra ritkábban okoz problémát (10 évente 1-2 alkalommal), de amikor igen, az emlékezetes és fájdalmas. A száraz tavaszi időjárás miatt az utóbbi években elterjedt, hogy az első egy-két kontaktkészítménnyel történő permetezést elhagyjuk, megspóroljuk, vagy legfeljebb csak kénnel permetezünk. Nos, tavaly az ilyen ültevényekben korai peronoszpóra fertőzés jelent meg, amit a későbbiekben szinte lehetetlen volt megfékezni. A 2023-as év fontos tapasztalata, hogy az gondolkodott jól, aki korán elkezdte a kezeléseket és a csapadékhullámoknak megfelelően, de minimum a permetezési fordulók szigorú betartásával védekezett peronoszpóra ellen. Fertőző anyag tehát bőven termelődött tavaly ősszel legyen az a lisztharmat, vagy peronoszpóra, és aminek sem a téli hideg, sem a szárazság nem ártott, mivel nem volt. Akárhogyan is alakul az időjárás 2024-ben, a peronoszpórára és a lisztharmatra is jobban oda fogunk figyelni már a vegetáció elején. 

Az utóbbi években a Bayer két új készítményt vezetett be szőlőperonoszpóra, illetve szőlőlisztharmat ellen a Melody Max-ot és a Luna Max-ot. Ezeknek a gombaölő szereknek már a névválasztása is sokat sejtet. Mind a két szercsalád, a Melody és a Luna évek óta népszerű termékeket jelentenek a szőlővédelemben. A legutóbb érkezett „családtagok” már nevükben is magas színvonalra utalnak. A Melody Max szőlőperonoszpóra, botritiszes betegség (szürkepenész), koniellás betegség (fakórothadás), míg a Luna Max szőlőlisztharmat ellen kaptak engedélyt a szőlő védelmére.

A Melody Max a felszívódó iprovalikarb és a kontakt folpet hatóanyagokat tartalmazza. Az előbbi nem csak a növény felszínén fejti ki gombaölő hatását, hanem a szőlő szöveteiben is. Ez a tulajdonsága azonban senkit ne tévesszen meg abból a szempontból, hogy az ilyen típusú gombaölő szerekkel elég később is védekezni. Minden kezelés akkor lesz a legeredményesebb, ha preventíven alkalmazzuk. A társ hatóanyag a kontakt folpet a növény felszínén erősíti az iprovalikarb hatását és egyben a rezisztenciakezelés kiváló vegyülete. Hatásspektrumába tartozik a szürkepenész és a fakórothadás is szélesítve ezzel a készítmény hatásspektrumát. A Melody Max az iprovalikarbnak köszönhetően úgynevezett antisporulációs (eradikatív) hatással is rendelkezik, ami gátolja a peronoszpóra újabb nemzedékének kifejlődését. A készítményt egy vegetációban maximum 3 alkalommal lehet felhasználni a szőlő 5 leveles állapotától a zsendülés kezdetéig. 

A Luna Max a fluopiram és a spiroxamin felszívódó hatóanyagok gyári kombinációja. Természetesen mind a két vegyület már a növény felszínén kifejti hatását, de a floem transzlokáció következtében a növény lisztharmatra legérzékenyebb és legfiatalabb szöveteibe is gyorsan eljutnak, ahol szintén blokkolja a lisztharmat terjedését. A termék különlegessége, hogy a spiroxamin fokozza a fluopiram felszívódását és transzlokációját is. A két hatóanyag teljesen más hatásmechanizmussal gátolja a lisztharmatgomba fejlődését, így a rezisztenciakezelés is magas színvonalon valósul meg ebben a termékben. A Luna Max-ot egy vegetációban, maximum 2 alkalommal (de egymás utáni blokkszerű kijuttatását kerülve) a fürtkezdemények (virágkezdemények) megjelenésétől, a fürtlehajlás kezdetéig (2 mm-es bogyó méretig) használhatjuk fel. 

A Melody Max-ot és a Luna Max-ot egyszerre tankkombinációban is alkalmazhatjuk erős korai fertőzési nyomás esetén már fürtmegnyúlásban, vagy virágzásban. Ebben az időszakban a három legveszélyesebb szőlőbetegség a szőlőperonoszpóra, a szőlőlisztharmat és a szürkepenész ellen is erős védelmet biztosít. 

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!