Lépjen szintet a kalászvédelemben!

A kalászfuzáriózis az egyik legismertebb és legjelentősebb betegsége kalászos növényeinknek és jelentősége egyre nő az elmúlt években, különösen az őszi búzában. 

A fuzárium-fertőzés kórokozói elsősorban a Fusarium graminearum, Fusarium culmorum, vagy a Fusarium avenaceum. A fertőzés beindulásához több tényező együttes fennállása elengedhetetlen: fogékony gazdanövény, fertőzőképes kórokozó és természetesen a megfelelő időjárási feltételek. A Fusarium fajok által megbetegített kalászok kifehérednek, majd a felületükön rózsaszínű elszíneződés jelenik meg. A tünetek előrehaladtával a búzaszemek összezsugorodnak, töppedtek lesznek. A kórokozók számára a nedves, mérsékelten meleg, szeles időjárás nagy mértékben kedvez, de a konídiumok csírázásához már 1-2 órán át tartó párás idő is elegendő, így a fertőzést akár a reggeli harmat is beindíthatja, ezért aszályos időjárás esetén se becsüljük alá a betegség jelentőségét.

A búza fogékonysága a kalászolás kezdetétől a viaszérésig fennáll, azonban fertőzés által okozott toxinfelhalmozódás kockázata a virágzás idején a legnagyobb. A megfelelő időzítésre nagyon szűk időablak, mindössze néhány nap áll rendelkezésre, ezért javasoljuk, hogy a védekezést a virágzás első egyharmadában kezdjük meg.

MILYEN TERMÉKET VÁLASSZUNK KALÁSZVÉDELEMRE?

Intenzív technológiákban, vetőmag-termesztésben és kifejezetten erős fuzárium-fertőzési veszély (érzékeny, szálkás fajta, durum búza, kukorica elővetemény, szántás nélküli művelés, párás mikroklíma stb.) esetén fuzárium-specifikus készítményeket kell alkalmaznunk. A rendelkezésre álló hatóanyagok közül a DMI csoportba tartozók között találunk ilyeneket, ezek közül is protiokonazol az egyik legjobb kalászfuzáriózis elleni hatóanyag.

A Bayer ajánlata intenzív technológiában az új generációs kalászvédelem specialista, az Input. Kiváló teljesítményének köszönhetően Európa-szerte vezető sztenderd készítmény a kalászfuzáriózis ellen. Az Inputban található magas protiokonazol tartalom hatékony a Magyarországon előforduló Fusarium fajok ellen, a mellette található spiroxamin pedig amellett, hogy hatékonyan lép fel a későn megjelenő levélbetegségekkel szemben, szinergista módon segíti a protiokonazol gyors felszívódását a növénybe, így biztosítva a hosszú hatástartamot. Az Inputtal biztonságosan alacsony szinten tartható a búza DON toxin szintje, még igen erős fertőzési nyomás esetén is. Preventív és kuratív tulajdonságainak köszönhetően rugalmas kijuttatást tesz lehetővé. Kalászvédelemben mindig az engedélyezett legmagasabb dózist alkalmazzuk, ami az Input esetében 1,25 l/ha.

Mesterséges fuzárium-fertőzési kísérleteinkben az Input második évben szerepel kimagasló teljesítménnyel. Alkalmazásával lényegesen csökkenthető a DON toxin tartalom, és kedvező hozameredmények biztosíthatók, így egészséges, fertőzésmentes állományokkal biztonságban várhatjuk a betakarítás időszakát.

258_1 
258_2 
Ábrák: Mesterséges fuzárium-fertőzési kísérlet DON toxin eredményei 2022-ben és 2023-ban (Artplanta)

Próbálja ki az Inputot kalászvédelemben, hogy biztonságban tudja búzaterményét!

A részletekért keresse területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat!

További információ >>