Egyre nő az őszi gyomirtás szerepe a kalászosokban

Az elmúlt évtizedekben jelentős változások következtek be a magyar mezőgazdaságban, különösen a kalászos gabonafélék termesztésében. Ezek közül is kiemelkedik az őszi gyomirtás gyakorlatának elterjedése, amely napjainkra kulcsfontosságú agrotechnikai műveletté vált. Ez a trend nem csak a termesztéstechnológia fejlődését tükrözi, hanem válasz is a megváltozott környezeti feltételekre és a növekvő piaci elvárásokra.

Az őszi gyomirtás gyakorlata Magyarországon nem új keletű, de egyre inkább hangsúlyossá válik. Eleinte a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták, elsősorban a nagy széltippan elleni védekezésként. Az utóbbi években azonban országszerte elterjedt ez a módszer, így a kezelt terület nagysága napjainkban 250.000 ha körül mozog. Ez jól mutatja a probléma súlyosságát és a szakemberek alkalmazkodóképességét az új kihívásokhoz.

A termesztéstechnológia változása jelentősen hozzájárult az őszi gyomirtás térnyeréséhez, hiszen napjainkban egyre elterjedtebb a kis vetőmagnormával történő korai vetés. Ez a módszer ugyan számos előnnyel jár, de egyúttal sebezhetőbbé is teszi a kalászos állományokat a gyomosodással szemben. Az ilyen módon vetett gabona hosszú ideig szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkezik, ami teret enged a gyors növekedésű gyomfajoknak.

Az elmúlt években jelentősen megváltozott gyomflóra összetétele komoly kihívások elé állítja a gazdálkodókat. A korábban csak lokális problémát jelentő nagy széltippan mellett mára már a parlagi ecsetpázsit, rozsnok fajok vagy az egércsenkesz is számottevő mértékben megjelent, de az ősszel kelő kétszikű gyomok, mint a veronika-félék, árvacsalán-félék, pásztortáska és a tyúkhúr is egyre nagyobb problémát okoznak. Ezen problémás gyomfajok életciklusuk jelentős részén már túl vannak tavaszra, ezért a tavaszi beavatkozás gyakran elkésettnek bizonyul. Emiatt az őszi gyomirtás kiemelt jelentőségűvé vált, hiszen ekkor vannak a legérzékenyebb fenológiában a gyomnövények. Az őszi készítmények helyes használatával nagymértékben csökkenthető a tavaszi kezelések száma. Ez különösen igaz olyan területeken, ahol nincsenek jelen évelő kétszikű gyomok (mint a mezei acat vagy az aprószulák) és hiányoznak a mélyről csírázó gyomok (például az árvakelésű napraforgó). Így az őszi gyomirtás, tartamhatása miatt hatékony megoldást jelenthet a megváltozott gyomflóra kezelésére. Ez a jelenség rávilágít arra, hogy a korai, preventív beavatkozás mennyire fontos a sikeres termesztés szempontjából.

A magas termésszint elérése, ami a modern mezőgazdaság egyik fő célkitűzése, elképzelhetetlen a gyomkonkurencia korai kiiktatása nélkül. Az őszi gyomirtás lehetővé teszi, hogy a gabona zavartalanul fejlődjön a kritikus korai szakaszban, megalapozva ezzel a jó terméskilátásokat.

Azonban nem feledkezhetünk meg az egyre nagyobb problémát jelentő herbicid-rezisztencia kérdéséről sem. Ezt részben a nem megfelelő gyomirtási gyakorlatoknak és a túlzott vagy éppen túl alacsony dózisú vegyszerhasználatnak tudhatjuk be.  Az őszi gyomirtás lehetőséget ad a gazdálkodóknak arra, hogy a megszokottaktól eltérő hatóanyagokat használjanak, és így csökkentsék a rezisztencia kialakulásának kockázatát. A Bayer az őszi gyomirtás hatékonyságának maximalizálása érdekében ajánlja az Expert Met nevű őszi kalászos gyomirtó készítményét, amely két hatóanyagot tartalmaz: 420 g/kg flufenacetet és 140 g/kg metribuzint WG formulációban. Ez a kombináció rendkívül hatékony számos problémás gyomfaj ellen, beleértve a nagy széltippant, tyúkhúrt, pásztortáskát, piros árvacsalánt, pipacsot, mezei szarkalábat, ebszékfüvet, parlagi pipitért, perzsa veronikát, sebforrasztó zsombort, apró gólyaorrt és a repce árvakelést is.

Az Expert Met használata során fontos figyelembe venni, hogy a készítményt korai posztemergensen kell kijuttatni, amikor a kultúrnövény 1-3 leveles állapotban van (BBCH 11-13). A kezelés optimális időpontja, amikor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-két leveles, a nagy széltippan pedig 1-2 leveles fejlettségű. A készítmény dózisa 0,35 kg/ha. A levélen keresztüli hatás mellett a talajon keresztüli hatás maximalizálása érdekében szükséges a jól megművelt, aprómorzsás, rögmentes talajfelszín kialakítása.

Bár az Expert Met széles hatásspektrummal rendelkezik, néhány gyomfaj, mint például a ragadós galaj, borostyánlevelű veronika, mezei árvácska és orvosi füstike mérsékelten érzékeny rá. Így erősebb gyomosodás vagy kedvezőtlen körülmények esetén szükség lehet tavaszi kiegészítő kezelésre, például 0,15 l/ha Sekator OD-val.

Továbbá nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az őszi gyomirtásnak jelentős munkaszervezési előnyei vannak. A tavaszi időszak hagyományosan rendkívül zsúfolt a mezőgazdaságban, számos fontos művelet torlódik össze rövid idő alatt. Az őszi gyomirtással azonban mérsékelhető a tavaszi munkacsúcs, ami hatékonyabb erőforrás-felhasználást tesz lehetővé.

Összességében elmondható, hogy az őszi gyomirtás egyre fontosabbá válik a kalászos gabonák termesztésében, hiszen az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyok között sokkal kiegyensúlyozottabb termésbiztonságot ad számunkra. A sikeres őszi gyomirtási stratégia kidolgozásához elengedhetetlen a folyamatos monitoring és a rugalmas alkalmazkodás. A gazdálkodóknak rendszeresen ellenőrizniük kell területeiket, hogy időben észleljék a változásokat és szükség esetén korrigálják a kezeléseket. Ez a proaktív megközelítés nemcsak a gyomirtás hatékonyságát növeli, de hosszú távon hozzájárul a herbicid-rezisztencia kialakulásának megelőzéséhez is. Csak így biztosítható, hogy a magyar kalászos gabonatermelés versenyképes maradjon a globális piacon, miközben fenntartható és környezetbarát módon működik.

További információ >>