Alma, szőlő, körte – itt a Luna Kertészeti Csomag

A Bayer idén új technológiai gyűjtőcsomaggal jelentkezik a kertészeti szegmensben is, mely szőlőben és almatermésű kutúrákban egyaránt alkalmazható. 

A Luna Kertészeti Csomag két kiváló termékünk, a Luna Experience gombaölő szer és a Sivanto Prime rovarölő szer 2-2 literes mennyiségét (2x1 literes flakonokban) tartalmazza. 

A Luna Experience két felszívódó hatóanyagot tartalmaz, amelyek külön-külön is széles hatásspektrummal rendelkeznek a szőlő és gyümölcs kultúrák betegségei ellen. A fluopiram és a tebukonazol hatóanyagok teljesen más hatásmechanizmusa révén a rezisztencia kezelés magas színvonala jön létre ebben a készítményben. Szőlőben szőlőlisztharmat és szürkepenész, almatermésűekben varasodás, lisztharmat és tárolási betegségek, csonthéjasokban pedig moníliás, blumeriellás, sztigminás betegségek és tafrinás levélfodrosodás ellen használható fel. Szőlővédelmi technológiában egy vegetációban kétszer alkalmazzuk - a fürtmegnyúlás időszakától a fürtlehajlás időszakáig – hatása lisztharmat ellen a vegetáció második felében is érzékelhető. Hatástartama erős fertőzési nyomás esetén is két hét. A Luna Experience-ben található fluopiram nem csak lisztharmat ellen hat, hanem a virágot fertőző szürkepenész ellen is. Ez a hatás a gomba hosszan elhúzódó látens jelenlétét is megakadályozza, áthúzódva a virágzás utáni időszakra. Alma termésűekben a kezeléseket pirosbimbós (vagy fehérbimbós) állapottól kezdhetjük meg és két héttel a betakarítás előtti állapotig használhatjuk fel, egy vegetációban maximum három alkalommal. Érdemes két kezelést a vegetáció elején és közepén alkalmazni a varasodás és lisztharmat betegségek ellen. A vegetáció második felében pedig egyet az érés időszakában - de legkésőbb két héttel a betakarítás előtt, a tárolási betegségekre koncentrálva. Csonthéjasokban (kajszi kivételével) szintén három alkalommal vethető be ez a nagy hatékonyságú gombaölő szer. A vegetáció elején elsősorban, virágfertőző monília és tafrinás levélfodrosodás ellen alkalmazzuk. A vegetáció későbbi szakaszában egyszer a fent említett levélbetegségek ellen, egyszer az érés időszakában, a tárolás és polcon tarthatóság meghosszabbítása érdekében (legkésőbb a betakarítás előtt 7-8 nappal) használhatjuk fel. 

A csomag másik tagja a Sivanto Prime. Ez a szívókártevők elleni készítmény tökéletesen megfelel annak az új trendnek, aminek a 21. századi Európában egy új rovarölő szernek meg kell felelnie. Toxikológiai adatai, mind a humán, mind a környezeti követelményeket magas szinten teljesíti. IPM technológiákba illeszthető, hatásában nagyon gyors és olyan rovarkártevő ellen is hatékony, amelyek ellen már hatáscsökkenés, vagy rezisztencia volt tapasztalható más hatóanyagokkal (mint például a piretroidokkal, vagy a kloronikotinil-származék hatónyagokkal) szemben. Egy speciális emulgeátoron alapul a Sivanto Prime formulációja (SL – folyékony vízoldható koncentrátum), melyet először ebben a készítményben alkalmaztak kutatóink. Ez gyorsabb felszívódást, szállítódást, és hatás kifejtést tesz lehetővé, de egyben jobb hidegtűréssel, keverhetőséggel és látványosan gyorsabb oldódással rendelkezik. Engedélyokiratában olyan kártevők szerepelnek, mint almában a levéltetvek, körtében a körtelevélbolha fajok, szőlőben az amerikai szőlőkabóca, hajtatott paradicsomban, hajtatott paprikában és hajtatott uborkában pedig a levéltetvek és a molytetvek. Almában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a levéltetvek felszaporodása, már virágzáskor megindul. A Sivanto Prime lehetővé teszi, hogy ne kelljen várni, az elvirágzásig, hanem azonnal beavatkozzunk, így a felszaporodás kezdetén már védekezhetünk, ami a leghatékonyabb és egyben a leggazdaságosabb. Szőlőben amerikai szőlőkabóca ellen a harmadik stádiumú lárvák ellen célszerű védekezni. Mivel a kikelt lárvák a keléstől számított 30-40 napig nem képesek a fitoplazma terjesztésére ezért, az első lárvák megjelenésétől számított 30 nap után végzett kezeléssel tudjuk jó eséllyel a betegség terjedését megakadályozni. 

Technológiai csomagunkat elsősorban alma, körte és szőlőtermesztőknek ajánljuk a 2021-es év tavaszától.