Komplex megoldás alma varasodás és lisztharmat ellen

A Luna Experience és a Luna Care komplex megoldást kínál az almát támadó gombás betegségek, az almafa varasodása és az almafa lisztharmat ellen.

Az almatermés mennyiségét és minőségét leginkább befolyásoló gombás betegségek az almafa varasodása és az almafa lisztharmat. Mindkét kórokozó megtámadja a termést és a lombot is. A Bayer erre a két fontos kórokozóra kínál komplex megoldást a Luna Experience és Luna Care készítményeivel, melyekben sok évtizedes tapasztalatát és a legkorszerűbb technológiai újításait ötvözi.

Almásokban virágzás idején a kezelést Luna Experience készítménnyel javasoljuk. A termékben két felszívódó hatóanyagot kombináltunk, melyek közül az egyik a fluopiram, egy új generációs hatóanyag, mely a gombafonalak sejtlégzését gátolja, a másik pedig a jól ismert tebukonazol, mely a kórokozó ergoszterol bioszintézisét gátolja. Egy tenyészidőszakban 3 alkalommal juttatható ki, minimum 7-12 napos permetezési fordulóval. Pirosbimbós állapottól (BBCH 57) 2 héttel a betakarítás előtt (BBCH 84) juttathatjuk ki. 
A Luna Experience a lisztharmaton és varasodáson kívül jó hatékonyságot mutat a tárolási betegségek ellen is, melyek ellen a betakarítás előtti időszakban javasolt a kijuttatás, a 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási idő betartásával. 

A Luna Care készítményünket almásokban csak virágzás után kezdjük el (a virágzás idején végrehajtott kezelések nem megengedettek)! A készítmény fluopiram és foszetil-Al hatóanyagot tartalmaz. Mindkét hatóanyag felszívódó, így a gyorsan növekvő részeket is megfelelő biztonsággal védi. A foszetil-Al a növény védekezőképességét fokozza, úgymond felkészíti a növény „immunrendszerét” a kórokozók támadására, a fluopiram pedig a gombafonalak sejtlégzését gátolja. Varasodás és lisztharmat ellen évente 2-3 alkalommal, 7-12 napos permetezési fordulóval lehet kijuttatni. Egymás utáni alkalmazása (un. blokkszerű kezelés) maximum két alkalommal ajánlott, a második után más hatásmechanizmusú készítmény felhasználását javasoljuk.
A készítmény mellékhatással rendelkezik nektriás kéregrák, illetve a baktériumos betegségek közül tűzelhalás és pszeudomónászos bimbó- és virágelhalás ellen. 

Almában nem javasolt a készítmény kijuttatása Golden Delicious, Honey Crunch illetve hasonló fajták (Smoothee, Lysgolden, Golden Reinders, Golden Parsi da Rosa, Pingold Leratess, Honey Crisp, Morren’s Jonagored, Jonareve) esetében.