Mi kell a repcének?

Már tavaly ősszel, a szezon kezdetén kiderült: a nyereséges termesztéshez a repcének egyre intenzívebb védelem kell. Ennek soron következő lépése a kora tavaszi kezelések tervezése.

Ha csak 2018 tavaszára visszagondolunk: az időjárás, a repce fejlődése és a kártevők megjelenése olyan helyzetet hozott, amelyben csak akkor volt esély a hatékony védelemre, ha a védekezés eszközeit idejében és megfelelően előkészítették. A környezeti tényezők mellett rovarkártevők esetén az előző évi szerhasználat is befolyásolhatja azt, hogy tavasszal mely készítmények alkalmazhatók. A feladat tehát nem egyszerű, de tervezéssel és felkészültséggel el lehet érni azt a termés mennyiséget és minőséget, ami a termesztés jövedelmezőségének alapja.

 

Az országos vetésterület 2018 őszén meghaladta a 300 000 hektárt. Az, hogy ebből mennyi telelt át megfelelően hamarosan kiderül. A statisztikára még várni kell kicsit, a repce védelmére azonban időben fel kell készülni: érdemes mielőbb felmérni az állományt és a tavaszi kezeléseket megtervezni. Tavasztól fehérpenész, fóma alternária és cilindrospórium okozhat változó mértékű, de akár 70%-os kárt is az állományban. Ezek a betegségek a szárat, a leveleket és a becőket rongálva a termés mennyiségét és olajtartalmát is lerontják, így duplán okoznak kárt. A korokozók elleni preventív védelemmel lehet a korai fertőzéseket és azok termés károsító hatását elkerülni. Repcében felhasználható gomba- és rovarölő szert tartalmazó technológiai csomagunkat ajánljuk a kora tavaszi kezelésekhez.

Bayer Repce Pro csomag

A Bayer Repce Pro csomaggal kedvező áron oldhatja meg a kora tavaszi repce növényvédelmi feladatokat. A csomag – dózistól függően – 10-20 ha repce gombabetegségek és rovarkártevők elleni védelmére, valamint növekedésszabályozására használható készítményeket tartalmaz. A csomagban lévő Folicur Solo és Proteus felhasználása nem csupán őszi káposztarepce védelmére engedélyezett, így a szezon kezdetén beszerzett Bayer Repce Pro csomag több kultúra védelmére is szolgálhat - tervezzen vele bátran!

Folicur Solo

Régóta bevált készítmény a repce védelmében. Tavasszal a repce szárba indulásától a virágzás kezdetéig alkalmazható 0,75-1,0 l/ha dózisban. A tebukonazol hatóanyag kedvezően hat a repce növekedésére: növénymagasság csökkentő, szárszilárdító és oldalhajtás serkentő hatása és betegségek elleni hatékonysága a magyar termesztők körében közismert.

Proteus

A tiakloprid és a deltamentrin gyári kombinációja. Ebből adódó kettős hatásmódja (kontakt és szisztemikus) gyors taglózó hatás mellett hosszú hatástartamot, valamint a jelentős kártevők lárvái és kifejlett egyedei ellen erőteljes hatást jelent. A Proteus rendelkezik "anti-feeding", azaz táplálkozást-akadályozó hatással is: a rovarok a kezelés után már nem táplálkoznak, így akkor sem okoznak már kárt, ha a kezelés hatására csak lassabban pusztulnak el.

A Proteus felhasználása 0,5-0,75 l/ha dózisban, a vetéstől a betakarításig 2 alkalommal engedélyezett. Így megfelelő választás azoknak, akik ősszel is használták és azoknak is, akik ősszel más rovarölő szer egyszeri alkalmazási lehetőségét már kihasználták.

 

A növényvédelmi teendők mellett az eredményt nagyban befolyásoló egyéb tényezőkre – időjárás, termény árak, szállítási lehetőségek – termelői szinten nincs sok ráhatás. Ezért érdemes azokra a területekre koncentrálni, ahol a termelői döntés hat a későbbi eredményre. A Bayer Repce Pro csomag ideális választás a repce kora tavaszi védelmére.