Burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata)

A kártevőről

Mexikóból származó kártevő, Magyarországon 1947-től okoz súlyos károkat. Oligofág kártevő, elsősorban a burgonyát és a burgonyaféléket károsítja. Az okozott terméskár összefügg egyedszámával. Burgonyatermesztés védekezés nélkül nem folytatható, különben 70%-os termésveszteség is felléphet. A kártevő kedveli a száraz, meleg időjárást. Olyan tömegben képes elszaporodni, hogy teljes lombvesztést okoz, ami jelentősen csökkenti a gumótermést. 

Életmódja:

Évente 2 nemzedék fejlődik, az imágó telel át a talajban. Tavasszal a napi átlagos 10 °C hőmérséklet felett jönnek elő. Május közepén tömeges a megjelenésük. A narancs színű tojásokat érési táplálkozás után 10-30-as csoportokban a levelek fonákára rakják. A kikelő lárvák május végétől károsítnak, majd a talajban bábozódnak. A nyári első imágónemzedék június végétől jelenik meg és rendkívül nagy károkat okoz.  A tojásaikból kelő lárvák július 2. felében, augusztusban táplálkoznak. Az imágók augusztus végén, szeptember elején jelennek meg, majd telelni vonulnak.

Kártétel tünetei

A lárva és a bogár is károsít. A fiatal lárvák hámozgatnak, később lyukakat rágnak a levélbe. A bogarak és az idős lárvák karéjoznak, tarrágást okoznak. A levelekre rászárad a barnásfekete ürülék. Jellegzetesek narancs színű tojásaik, kb. 10-30 darabot raknak le együtt a levelek fonákára. A nyári nemzedék imágói belerághatnak a gumókba is.

Védekezés

Az igényes, idejében elvégzett agrotechnika,mely biztosítja a növények gyors és egyenletes kezdeti fejlődését csökkenti a szükséges védekezések számát. 1. védekezés május végén, június elején szükséges a lárvák ellen. 2. védekezés június végén, július elején a nyári imágókat gyéríti, szükség lehet a 2. nemzedék lárvái ellen is permetezni július végén, augusztus elején. Alkalmazhatóak tiametoxam, tiakloprid, acetamiprid, eszfenvalerát, lufenuron, klotianidin, stb. hatóanyagú készítmények. A rezisztencia kialakulásának megakadályozására fontos a szerrotáció alkalmazása.

Bayer termékek