Repce becőormányos (Ceutorhynchus assimilis)

A kártevőről

A repcén károsító ormányosok közül a legjelentősebb károkat okozza, termés- szár- és levélkártevő. A repcebecő-gubacsszúnyoggal együtt akár 80-90%-os magkártételt okozhat. Az őszi és tavaszi repcén kívül a káposztát, karórépát a retket és ritkán a fehér mustárt is károsítja

Életmódja:

Évente egy nemzedéke van, az imágó telel az avarban. Kora tavasszal repülnek a repcetáblába. A nőstények a repcebecőkbe az ormányukkal ejtett sebbe helyezik a tojásaikat. A kifejlett lárvák a talajban bábozódnak. Az imágók a repcearatás előtt egy héttel jelennek meg, érési táplálkozás után telelőre vonulnak.

Kártétel tünetei

Az imágó és a lárva is károsít. Az imágó tavasszal a növény a szárat, a leveleket és a bimbókat furkálja meg. A lárva a fő kártevő, a becőben él és a magkezdeményeket, magokat kívülről rágja meg. A károsodott becő korábban érik és magtermése lehull.

Védekezés

Az imágók ellen lehet védekezni. Őszi repcében virágzás előtt és virágzáskor indokolt a védekezést elvégezni, méhkímélő technológiával. Alkalmas hatóanyagok pl. a cipermetrin, deltametrin, tiakloprid, acetamiprid, klórpirifosz, eszfenvalerát stb.

Bayer csomagok