Közönséges kagylós pajzstetű (Lepidosaphes ulmi)

A kártevőről

Sok tápnövénnyel rendelkező kártevő. Gazdasági jelentősége az almaültetvényeken kívül, parkokban, erdőszéleken, szórványgyümölcsösökben van.

Életmódja:

Évente 1 nemzedéke van, tojás alakban telel a pajzsok alatt. A lárvák kelése tavasszal az alma virágzása után, május második felében kezdődik. Rövid vándorlás után letelepednek. A megtelepedett lárvákat fehér viaszbevonat borítja. A lárvák fejlődése augusztusra fejeződik be és megjelennek a fiatal nőstények. Ezek 1 hónapi fejlődés után rakják le tojásaikat a pajzs alatt. Egy nőstény mintegy 100 tojást rak.

Kártétel tünetei

A pajzstetű a fák törzsén és ágain szaporodik el nagy kolóniákban, ami a vékonyabb ágak elszáradását okozza, de esetenként a gyümölcsön és a leveleken is megtelepszik.

Védekezés

A törzs- és ágkaparás, az erősen fertőzött ágak levágása kisebb ültetvényekben hatásos lehet. Inszekticidek alkalmazása erős fertőzés esetén szükséges. A tavaszi lemosó permetezés nem nyújt kielégítő eredményt, mivel a tojások a pajzsok alatt jól védettek. A rajzó lárvák az alma virágzása idején szervesfoszforsavészter-készítményekkel, vagy fenoxikarb hatóanyaggal irthatóak.  Természetes ellensége (Aphythis mytilaspidis) a tojások 30%-át is parazitálhatja.

Bayer termékek