Nyerges szőlőmoly (Eupoecelia amibguella)

A kártevőről

Imágója 6-7 mm hosszú, elülső szárnya sárga, szárnyközépen feketésbarna haránt sávval. Lárvája sárgásbarna színű ami az idősebb lárvánál sötétebb, feje fekete, később sötétbarna.

Életmódja:

Évente két nemzedéke van. Báb állapotban telel, főleg a tőke repedéseiben, a kéregrészek alatt. Rajzása akkor indul meg, amikor a szőlőhajtások 3-4 leveles állapotban vannak, és április végétől május közepéig tart. A lepke inkább alkonyatkor egyenes vonalúan repül (a tarka szőlőfürtmoly sokkal jobban cikázik). A nőstények a tojásaikat elsősorban a bimbók közé rakják (ellentétben a tarka szőlőfürtmollyal), csak kis százalékuk kerül a levélre. Hernyóik főleg éjjel tevékenykednek és lomhább mozgásúak, mint a tarka szőlőfürtmoly. Sokkal jobban jellemzi őket a rejtett életmód is, ezért a fürtrészek között úgynevezett szövedékcsövet készítenek, és abban közlekednek. Az első és második nemzedéke is a tőke fás részeinek repedéseiben bábozódik. 

Kártétel tünetei

A fürtrészek között úgynevezett szövedékcsövet készítenek, és abban közlekednek. Kártételük hasonló a tarka szőlőfürtmoly hernyóihoz, bimbókat odvasítanak, zsenge bogyókat rágnak. A kártétel különösen akkor válik súlyossá, ha a hűvös időjárás miatt késik a virágzás. A második nemzedék már a nagy bogyókba rág bele, amivel bogyóhullást is okozhat.

Védekezés

Az egyszerűen kihelyezhető, nagyon hatékonyságú, szintetikus faj-specifikus szex-feromont tartalmazó csapdák a szőlővédelmében is javítják a vegyszeres védekezés hatékonyságát, és valamelyest csökkentik a vegyszerterhelést. Az egyes nemzedékek rajzás csúcsának a meghatározásából következtetni lehet a tömeges tojásrakás és a lárvák kelésének az időpontjára. A fiatalkorú lárvák (L1-es lárvaállapot), még kevésbé élnek rejtett életmódot, nincs a permetezés elől is védelmet nyújtó szövedékük és már az alacsony dózisú rovarölő szer is hatékony ellenük, tehát lehetőleg akkor kell ellenük vegyszeresen védekezni, amikor ebben a fenológiai állapotban vannak. 

Bayer csomagok