Fekete répa levéltetű (Aphis fabae)

A kártevőről

Világszerte elterjedt migráló levéltetű faj. Nyári tápnövényei közé tartozik a cukorrépa. A közvetlen kártétel a tányérok torzulása és hiányos kötődése miatt 10% feletti lehet.

Életmódja:

Téli tojásait a kecskerágóra, kányabangitára, labdarózsára, gyalogakácra helyezi. Ebből kel ki az ősanya, melynek utódai pár nemzedék után migrálnak a nyári tápnövények egyikére. Az utolsó nyári tápnövényen élő nemzedék ivaros nőstényeket szülő szárnyas alakjai térnek vissza a téli tápnövényre. Utódaik a párzást követően fekete csillogó tojásokat raknak.

Kártétel tünetei

A földfeletti részeket károsítja. Szívogatja a szívleveleket, melyek deformálódnak, besodródnak, elsárgulva leszáradnak. A növekedés megáll, a növény torzul.

Védekezés

Fontos a gazdanövények irtása. Inszekticidekkel (tiakloprid) a felszaporodás időpontjában szükséges állománypermetezést végezni. Fontos a jó borítottság, mert a napraforgó strukturált, szőrős felszíne nehezen permetezhető felület. A felszívódó készítmények lényegesen jobb hatékonyságot adnak levéltetvek ellen mint a kontakt piretroidok, viszont a nagyobb lémennyiség elősegíti a hatás kifejtését, légi permetezésnél is törekedjünk a minnél nagyobb lémennyiség kijuttatására. 

Bayer termékek

Bayer csomagok