Káposzta levéltetű (Brevicoryne brassicae)

A kártevőről

Száraz időjárás esetén komoly károkat okoz különösen a fiatal növényeken. A kifejlődött növények piaci értékét csökkenti. Csökken a termésmennyiség, romlik a minőség. Nem tápnövénycserés faj, a keresztesvirágúakhoz kötött  (repce, pásztortáska, káposzta, mustár, retek, rezeda).

Életmódja:

Évente 10-15  nemzedéke van, a tojások telelnek át a növényi maradványokon, gyomokon. Az ősanyák márciusban kelnek ki, az 1. nemzedék levélszélgörbülést okoz. A nyáron kifejlődő szárnyas nőstények más keresztesvirágúakra telepednek át. Az ivaros nőstény októberben repül vissza a káposztára és áttelelő tojásait annak szárára, alsó leveleinek érzugaiba helyezi.

Kártétel tünetei

Szívása következtében a levelek torzulnak, fejlődésük visszamarad. A torz levév elsárgul, a hajtások, becők deformálódhatnak. A kiválasztott mézharmaton megtelepedik a korompenész gomba, ezzel csökken az asszimiláló felület, ill. romlik a termés minősége. A faj veszélyességét a vírusos betegségek átvitele fokozza.

Védekezés

Fontos a növényi maradványok és a tápnövény gyomok elpusztítása. Vegyszeresen pirimikarb, dimetoát hatóanyagokkal lehetséges a védekezés, a levelek és a levéltetvek viaszos bevonata miatt nedvesítőszereket kell hozzáadni.

Bayer csomagok