Vértetű (Eriosoma lanigerum)

A kártevőről

Jelentősége napjainkban nagyon megnőtt. Az utóbbi évtizedek szakszerűtlen vegyszerhasználata (pl.: a predátorokat irtó rovarölő szerek, egyoldalú műtrágya használat stb.), a klímaváltozás, a hatékony rovarölő szerek engedélyokiratának visszavonása nyilvánvalóan egymást erősítve segítették a kártevő eddig nem tapasztalt előretörését. A vértetű az alma hajtásait, ágait, sőt még a gyökerét is szívogatja. Kártételének következménye, hogy a megtámadott hajtásokban, ágrészekben, gyökerekben szövetburjánzás indul meg, ami tápanyag-utánpótlási zavarokat okoz. Súlyosabb fertőzés esetén az almafa egyes részei, vagy az egész gyümölcsfa el is halhat

Életmódja:

Felszaporodását a meleg, párás időjárás segíti; a légköri aszállyal járó hosszabb időszakok nem kedveznek terjedésének. Évenként 8-10 nemzedéke van. Lárva alakban telel át a gyökérnyakon, vagy a gyökéren, de néha a tojás is áttelelhet. A talajfelszín alatti kolóniák egész évben megmaradnak, innen tavasszal, illetve a vegetáció alatt bármikor, a földfeletti fás részekre vándorolhat. A kártevő gyors továbbterjedését a szárnyas alakok biztosítják.

Kártétel tünetei

Aki egyszer látta, többé nem felejti el kártételét jelző vattaszerű, fehér, viaszos tapintású „pamacsait”. Ez, a kártevőnek jó mikroklímát biztosító, vattaszerű bevonat védelmezi a kiszáradástól és a növényvédő szerek hatásától. Erős fertőzés esetén a fehér pamacsok néhány centiméterre le is lóghatnak a fáról. Nyomás hatására a „vattarétegből” piros színű váladék serken, amiről a kártevő a nevét is kapta. A megtámadott részek megvastagodnak a szövetburjánzás következtében.

Védekezés

A védekezés ez ellen a nagyon veszélyes és kellemetlen kártevő ellen meglehetősen összetett. A gyökerekről felhúzódó kártevő pamacsait állandóan figyelni kell! Ezek jól láthatók kora tavasszal (enyhe teleken egész télen is) közvetlenül a föld felett az oltás helyén. Ezek erősödésekor a kezelést célzottan a föld feletti telepekre Calypso-val szórópisztollyal végezhetjük. Amennyiben virágzás előtt már a vízhajtásokra, illetve az alsó hajtásokra is átterjed (főleg ha az oltás helyen nem kezeltünk) , akkor pirimikarb hatóanyag tartalmú készítménnyel, vagy Calypsoval permetezzünk. A következő védekezést elvirágzás után 10-14 nappal  végezzük el Moventoval. Ezt a kezelést akkor is érdemes megcsinálni, ha előzőleg még nem kellett védekeznünk, mert ez a kezelés egyben a prevenciót is szolgálja. A vegetáció későbbi szakaszában, ha szükséges térjünk vissza a Calypso-hoz. 

Bayer termékek