Káposztaperonoszpóra (Hyaloperonospora brassicae)

A kórokozóról

A Peronosporaceae (Peronoszpórafélék) családjába tartozó oospórás gomba. Oospórákkal telel a talajban, valamint növényi maradványokban. Már a palánta nevelőben is megjelenik és a fiatal növények pusztulását okozza.

Kártétel tünetei

A levél színén szögletes, sárgászöld, majd elhaló foltok vannak. A fonákon fehér kivirágzás (sporangiumtartó gyep) észlelhető. A betegség főleg a palántanevelés idején válik veszélyessé, néha a kiültetés után jelentkezik. fertőzési források a káposztanövény-maradványok, valamint a keresztes virágú növények, mivel ezekben oospórák képződnek. Ezekről légmozgással vagy vízzel jut a kórokozó a levelekre.

Védekezés

Védekezés első lépése a vetésforgó betartása, a megfelelő tő és sortáv megválasztása, valamint a páratartalom szabályozása annak érdekében, hogy a növények levelei minél rövidebb ideig legyenek nedvesek. Palántaneveléskor legalább 2 alkalommal (szikleveles és 2-3 lombleveles korba), szükség esetén a kiültetés után is. Sporangiumai a nyári melegekben már rosszul illetve egyáltalán nem csíráznak ezért tavaszi és őszi időszak a leginkább járványveszélyes. Védekezésre használható: réz tartalmú készítmények, kaptán, mankoceb, propamokarb, fluopikolid, difenokonazol, azoxistrobin, foszetil.