Repce fehérpenészes rothadása (Sclerotinia sclerotiorum)

A kórokozóról

A repce egyik legsúlyosabb betegsége, amelyre a „repcerák” elnevezés is utal. A vizsgálatok szerint a kár elérheti az 50%-ot is.

Kártétel tünetei

A betegség általában foltokban jelentkezik. A fertőzött növények szárain világosbarna, kerek, megnyúlt foltok jelennek meg, nem egy esetben a szárelágazások alapi részénél. E foltokon enyhén kirajzolódó, gyűrűs mintázat is megfigyelhető. A szár belsejében képződő, fehér színű micélium között a bélszövetben változatos alakú, fekete, kb. 3‒10 mm nagyságú szkleróciumok képződnek. A szklerócium képződése ritkábban a növények felületén is megfigyelhető. esetenként a talajjal érintkező száralapi részen is kialakul a vattaszerű micéliumszövedék. A fertőzött növények becői kifehérednek. A képződő szkleróciumok alapján megbízhatóan azonosítható a betegség. Megfelelő körülmények között a szkleróciumból világosbarna apotéciumok fejlődnek ki a talaj felszínén. Az aszkospórák hialinok, tojásdadok, egysejtűek (10‒14 × 4‒6 µm). A kórokozó tiszta tenyészete fehér micéliumból áll, és rajta, a tenyészet szélén, gyűrű alakban számos szklerócium képződik.

Védekezés

Legfontosabb a vetésforgó betartása, a repce legalább 5 éven keresztül nem kerülhet önmaga után. Biológiai növényvédő szerekkel például Coniothyrium minitans hiperparazita gombával és triazol típusú növényvő szerekkel például tebukonazol vagy tiofanát-metil, ami pedig a gomba sejtosztódását gátolja.

Bayer termékek

Bayer csomagok