Rizoktóniás betegség (Rhizoctonia solani)

A kórokozóról

Kifejezetten polifág, talajlakó kórokozó. Általánosan elterjedt, gyakran fellép. Jelentős veszteséget okoz.  Álszkleróciummal telel át, a talajból fertőzi a növényt. Ép és sérült bőrszöveten át is képes fertőzni a gyökeret, gyökérnyakat. A nedvesség, túlöntözés kedvez a fertőzés kialakulásának. 

Fejlődési ciklusa:

Talajlakó gomba, szaprofita módon is képes megélni. Sérüléseken keresztül könnyen támad, az ép növényi részeket is megfertőzi. Alacsony talajhőmérséklet (10-14°C), nedves, kötött, humuszban gazdag talaj kedvező a kórokozó számára. A kissé savanyúbb talajokban gyakoribb.

Kártétel tünetei

Szárvövön vizenyős, barnuló foltok. A szár elvékonyodik, a növények kidőlnek, az állomány foltokban pusztul.

Többféle tünetet okoz a burgonyán. Előfordul csírarothadás, hajtásrothadás (ekkor a növény ki sem kel), egy- ill. sokszárúság (ezek csenevészek, vékonyak), fehérharisnyásság az alsó szártövön, levélsodródás, antociános elszíneződés, gumóhimlő. A gumóhimlő esetében a gumóhéjon fekete gombaképletek (álszkleróciumok) alakulnak ki, ezzel rontva a gumó piaci értékét.

Védekezés

Vetésforgó betartása, hajtatásban talaj cseréje, talaj kezelése.

Egészséges gumók ültetésével, a táblasorok szélirányban való kijelölésével, ellenálló fajtákkal védekezhetünk. Továbbá az optimális tőszámbeállítás, a Prestige-es ültetőgödör kezelés, és a fungicides állománykezelés (réz, Melody Compact) is szükséges.