Repcelisztharmat (Erysiphe cruciferarum)

A kórokozóról

Csak mérsékelt károkat okozó, nem a legjelentősebb kórokozó, fellépésekor szakszerű kezelés hiányában akár terméskiesést is előidézhet, ezért érdemes rá odafigyelni. A keresztesvirágú növények közül képes fertőzni a repcét, fejes káposztát, vörös káposztát, hasonló tüneteket produkálva. 

Fejlődési ciklusa:

A kazmotéciumok (kitartó képletek) telelnek át elsősorban a növényi maradványokon, a következő évi fertőzés innen indul ki. A fertőző aszkospórák széllel, csapadékkal terjednek. A következő fertőzést a kialakuló nyári spórák (konídiumok) okozzák. A magas páratartalom és hőmérséklet kedvező elszaporodásának.

Kártétel tünetei

Többnyire a magszárat és a becőt támadja, de a levélen is megjelenhet. A tünet a fehér színű lisztes bevonat, mely alatt a növényi szövet az enyhén elsárgul. A hüvely deformálódik, a magok kisebbek, csökken a fotoszintetizáló felület.

Védekezés

Védekezésre - kis gazdasági jelentősége miatt - többnyire nem kerül sor, de indokolt esetben a fenarimol, tiometionát és kéntartalmú fungicidek javasolhatók állománykezelésre.