Hagymafélék alternáriás betegsége (Alternaria porri)

A kórokozóról

Fertőzési forrás a beteg növénymaradványok, a fertőzött dughagymák, valamint a vetőmag, melynek felülete. A kórokozó széllel terjed, 13 °C alatt nem sporulál, a fertőzéshez leginkább a 25°C, vagy ennél magasabb hőmérséklet és magas páratartalom a kedvező. A fertőzés kialakulásához legalább 6 órányi levélnedvesség szükséges, az idősebb levelek fogékonyabbak. A fajták fogékonysága eltérő. A kórokozó jellemzően kevert fertőzésként jelentkezik hagymaperonoszpóra (Peronospora destructor), valamint sztemfíliumos betegség (Stemphylium botryosum) esetén, de önállóan is képes gazdasági kár okozására.

Kártétel tünetei

Póréhagyma esetében a csíranövények is fertőződnek, a szár befűződik, a csíranövény kidől és elpusztul. Az idősebb levelek csúcsi részén, valamint a virágzati szárakon kezdetben 2-3 mm-es, ovális, vízzel átitatott foltok keletkeznek. A foltok növekedek, akár 1-3 cm hosszúak is lehetnek, a közepük kiszürkül, zonáltá válnak, majd középen megjelenik a sötétbarna konídiumtartó gyep, melynek széle lilásbordó. A konídium képződésének hatására a zonáltság eltűnik, és egyöntetű feketésbarna lesz a folt. A konídium kiszóródása után a folt nektorizálódik, ha a folt körbeéri a levelet vagy virágszárat a felette lévő rész elhal. A fertőzött hagymák nem tárolhatók, hamar rothadásnak indulnak.

Védekezés

Fontos, hogy csávázott vetőmagot vagy dughagymát használjunk kiindulási anyagként. Emellett fontos a vetésforgó betartása és a betakarítás után a növénymaradványok aláforgatása. Hagymaperonoszpóra (Peronospora destructor) elleni védekezés esetén javasolt kiegészíteni a tankkeveréket alternária ellen hatékony készítménnyel is. Esős nyári időszakban a kórokozó járványos méreteket ölthet, így a kezelés erre az időpontra időzíthető.

Előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor Luna Expereince készítménnyel védekezhetünk. Póréhagymában és zöldhagymában (téli sarjadék hagyma) egy tenyészidőszakban legfeljebb egy alkalommal lehet kijuttatni 0,5-1 l/ha dózisban 200-700 l/ha lémennyiséggel fejesedés kezdetétől (száralap vastagodás kezdete BBCH 41) végső fejátmérő eléréséig (végső száralap vastagság eléréséig BBCH 49). Vöröshagymában, fokhagymában és mogyoróhagymában szintén előrejelzésre alapozva megelőző jelleggel, de legkésőbb a kezdeti tünetek megjelenésekor a fertőzés erősségétől és a járványveszély nagyságától függően legfeljebb 2 alkalommal, 7-14 napos permetezési fordulóval lehet kijuttatni 0,5 l/ha dózisban 200-700 l/ha lémennyiséggel fejesedés kezdetétől (BBCH 41) a végső fejátmérő eléréséig (BBCH 49). A kijuttatás időpontját úgy válasszuk meg, hogy a betakarításig az élelmezés egészségügyi várakozási idő leteljen.

Bayer termékek