Kukorica északi levélfoltossága (Helminthosporium turcicum)

A kórokozóról

Gyakori, de kis jelentőséggel bíró kórokozó. Látványos tüneteket okoz a leveleken. Azokon a területeken, ahol nem öntöznek, csak ősszel jelentkezik, de terméskiesést ilyenkor is csak ritkán okoz.

Fejlődési ciklusa:

A betegség micéliummal telel a növényi maradványokban. Vetőmagokkal nem terjed. A vegetációs időszakban a kórokozó spórákkal (konídiumokkal) szaporodik, melyek nagy tömegben képződnek a növény felületén. A konídiumok szél, eső, rovarok segítségével terjednek.

Telelés: a kukorica szármaradékon, akár spórák vagy gombafonalak (micélium) formájában.

Terjedés: nyár elején a hômérséklet emelkedésével a talaj felszínén levô kukorica szármaradványokon a termôtestekbôl kiszabaduló spórák a szél útján, vagy esôvel (fröccsenô víz) jutnak a kukorica levelére. Képes megfertôzni a kukoricát bármely fejlôdési szakaszban. Magas páratartalom mellett, az alsó leveleken található foltok belsejében sötétszürkés spórák képzôdnek, amelyek a szél vagy esô felverôdés útján a felsô levelekre, vagy más növényekre jutnak.

Hajlamosító körülmények: mérsékelt hômérséklet (18-27 °C), párás, nedves körülmények, monokultúra, minimális talajmûvelés (több szármaradvány). 

Kártétel tünetei

Az elsô tünetek általában a vegetáció második felében tûnnek fel erôs harmat vagy többórás levélnedvesség borítás után. Kedvezô feltételek mellett, a lappangási idô nyolc-tizenkét napig tart. Elôször az alsó leveleken 2-15 cm hosszú, középen szürkés sárga, vagy világosbarna, szélein sötétebb barna színû szivar alakú foltok jelennek meg. Erôsen fertôzött leveleken az egybeolvadó foltok gyakran nagy kiterjedésû barnás-szürkés színû területet alkotnak, nekrotizálódnak, szakadoznak, súlyos esetben teljes levelek száradnak el, „égnek le”. Az ilyen állomány perzseltnek tûnik, az ôszi korai fagyok által okozott tünethez hasonlít. Az elhaló levélszövetek nem járulnak hozzá a termésképzéshez, a veszteség akár 40% is lehet, ha a levelek a virágzáskor, vagy a beporzás után a csô fölött is fertôzôdnek. 

Védekezés

Szükséges a fertőzött növényi maradványok megsemmisítése, mély alászántása. 

Bayer termékek