Répalisztharmat (Erysiphe communis)

A kórokozóról

Polifág, sok kultúr- és gyomnövényen megtalálható. Jelentős károkat okozó kártevő.  Különösen az új fajták térhódításával nőtt a jelentősége.

Fejlődési ciklusa:

A kórokozó a beteg levelek törmelékein kazmotéciummal (ivaros termőtestek), vagy a dugványrépa  fejében micéliummal (gombafonallal) telel át. A termőtestek nedvességet és tartós fagyokat is kibírnak, a micélium viszont csak enyhe  teleken vagy vermelt  répákon marad életképes. A tavaszi és nyári első fertőzések termőtestek aszkospóráiból, vagy micéliumból indulnak ki. Tenyészidőben a levélen képződött nyári fertőző spórák  (konídiumok) terjesztik tovább a betegséget. A hosszan tartó meleg, párás idő, a fajtafogékonyság elősegíti a járvány kialakulását.

Kártétel tünetei

Az első tünetek  nagyra nőtt vagy a szegélyen nőtt répák levelein jelennek meg. Micéliumai (gombafonalai) a levél felületén fehéres bevonatot képeznek, mely ujjal ledörzsölhető. A levél halványzöld lesz, elsárgul, elvékonyodik, majd elszárad. Később a fehéres micéliumszövedékben sok, barnásfekete pontszerű gombaképlet (kazmotécium) képződik.

Védekezés

Hatékony védekezés a rezisztenciára nemesítés, illetve a megfelelő agrotechnika. A beteg növényi maradványokat mélyen alá kell szántani, a 4-6 éves vetésváltást be kell tartani. Kémiai védekezésre a Sfera, vagy a kén alkalmas.

Bayer termékek