Őszi teendők a repcetáblán

Az elmúlt pár év tapasztalatai megerősítik, hogy jövedelmező repce termésszint - a hibrid választás mellett - a vetéstől kezdve tervezett és megfelelően végzett növényápolási, növényvédelmi technológiák alkalmazásával érhető el. A repce védelmének őszi szakasza kezdődik, itt az ideje a károsítók elleni védekezésnek és az állomány télre történő felkészítésének. 

Kártevők elleni védelem

A vetéshez és a repce keléséhez kedvező időjárás a kártevőknek is kedvez. Már a repce árvakelésen és a keresztesvirágú másodvetésekben is megfigyelhető volt a repcedarázs rajzása, majd a lárvák károsítása, emellett a földibolhák kártétele is megkezdődött. Ez jelzi, hogy a kelő és a fiatal repce állományoknál kártevő nyomásra lehet számítani. Ha az idő hűvösebbre fordul, a nagy repcebolha megjelenésére is fel kell készülni. Akár már ősszel előfordulhat szárormányos betelepedés és tojásrakás is - az ebből kikelő, korán megjelenő lárvák okozhatnak meglepetést a termelőknek. 
A talajlakó és fiatalkori kártevők elleni védelemre a Buteo Start csávázószer alkalmazását javasoljuk, de emellett az őszi állománykezelés szerepe is jelentős marad a repcetermesztésben.

Decis Mega

Deltametrin hatóanyagú kontakt rovarölő szer. Egyedi formulációja más piretroidoknál hatékonyabbá, önmagában és kombinációs partnerként is kiváló termékké teszi. Gyors kezdeti hatás, a kezelt felületen egyenletesebb eloszlás és jobb esőállóság jellemzi. A fiatalkori kártevők ellen hatékony védelmet nyújt, akár hűvösebb őszi időben is. Alkalmazása repcebolha, káposztabolha és repcedarázs lárva elleni védekezésre a repce szik- 4 leveles állapota között javasolt. Dózisa repcében 0,15 l/ha 250-400 l/ha permetlében kijuttatva.

Betegségek elleni védelem, biztonságos áttelelés

A repcét már ősszel jelentősen károsíthatják a gombabetegségek. A beszűkült vetésforgó, valamint a napraforgóval közös kórokozók megléte nagy területen biztosítja a fertőző anyag folyamatos jelenlétét. A fertőzéshez kedvező körülmények között védekezés nélkül komoly kárt okozhatnak a gombabetegségek. Ezek közül a fóma lappangási ideje rendkívül hosszú akár 4-6 hét is lehet. Amikor a tünetek már láthatók, a védekezés kevésbé hatékony. Védekezés hiányában a fertőzött növények lassabban fejlődnek, elpusztulnak, az állomány legyengül. Az egészséges repceállománynak optimális fejlettségi állapotban (szárbaindulás előtt, optimális gyökérnyak átmérő és gyökértömeg) is kell lennie ahhoz, hogy biztosan átteleljen.

Folicur Solo

Kórokozók széles köre ellen hatékony, növekedésszabályozó hatású gombaölő szer. Megakadályozza a kórokozók fertőzését, az állomány nem gyengül, csökken a kifagyás veszélye. Emellett meggátolja a szárbaindulást, segíti az erős, zömök tőlevélrózsa kialakulását. A kezelés hatására fokozódik a gyökérzet növekedése, nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is, így javítja a repce télállóságát.

Alkalmazása ősszel fejletlen, egyenetlen növényállomány megerősítésére a repce 4 leveles állapotától javasolt. Ajánlott dózisa ekkor 0,5 l/ha. Az erőteljes növekedés és az őszi szárbaindulás blokkolására a repce 4–6 leveles fejlettségénél 0,5-0,6 l/ha, a repce 6–8 leveles fejlettségi állapotában 0,75-0,8 l/ha dózisban alkalmazható. Erős Phoma, vagy Cylindrosporium fertőzés elleni védelemre a repce 6–8 leveles fejlettségénél 1,0 l/ha dózisban nyújt megfelelő védelmet. Az eredeti Bayer formuláció garantálja a hatékony, kijuttatási probléma mentes alkalmazást, a növény és felhasználó biztonságot.

Tilmor

Hatékonyan véd a repce főbb kórokozói ellen, erős fertőzési nyomás esetén is. A tebukonazolnak köszönhetően kiemelkedő télállóság fokozó és regulátor hatással is rendelkezik. Őszi kezelésnél a készítményt 1,2 l/ha dózisban a repce 4-8 leveles állapotában javasolt kijuttatni, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten. A javasolt permetlé mennyiség – az állomány fejlettségétől függően – 250-400 l/ha. Az őszi kezelés biztonságosabbá teszi az állomány áttelelését és megakadályozza az állomány kiritkulását.