Így előzzük meg a moníliát csonthéjasoknál

A moníliás betegség egy tenyészidőszakban kétszer is veszélyezteti a csonthéjas kultúrákat. A Monilia laxa (szürke konídiumtartó gyep) és M. fructicola (mogyoróbarna konídiumtartó gyep) virágzástól egészen gyümölcsérésig támad. Utóbbi kórokozó 2006-ban jelent meg először Magyarországon és mai napig megtalálható az ültetvényekben. A M. fructigena (krémszínű konídiumtartó gyep) kizárólag az érő gyümölcsöket sebzésen keresztül képes megfertőzni.

A virágok védelme kiemelkedően fontos, hiszen mindkét virágfertőző gombafaj képes behatolni a vesszőbe, onnan pedig a vastagabb vázágakon át a talaj irányába terjed tovább. Pusztítása nyomán az érintett részek forrázásszerű száradását figyelhetjük meg, ami a teljes fa pusztulását is okozhatja néhány éven belül. Sajnos mai napig nincs megfelelő hatékonyságú készítmény a fás részekben terjedő monília ellen, csak a beteg részek drasztikus visszavágásával – tünetes rész + 40 cm egészséges rész – tudjuk a terjedését lassítani. Ezért nem lehet túlhangsúlyozni, hogy a csonthéjasok monília elleni védelmének alapja a virágok védelme, melyre három készítményt javaslunk: a Folicur Solo-t, a Flint Max-ot és Luna Experience-et, megelőző jelleggel.

Az első kezelést Luna Experience-szel javasolt végezni – melynek két felszívódó hatóanyaga (fluopiram és tebukonazol) a kórokozó két eltérő anyagcsere útját gátolja, így csökkentve a rezisztencia kialakulásának esélyét – piros/fehér bimbó állapotban (BBCH 57). Dózisa 0,3 – 0,5 l/ha, 500 – 1500 l/ha lémennyiséggel kijuttatva. A Luna Experience egy tenyészidőszakban 3 alkalommal használható, két kezelés között minimum 7 napnak kell eltelnie. Legutoljára a fajra jellemző színeződés kialakulásáig (BBCH 85) használható. Fontos kiemelni, hogy kiváló hatással rendelkezik tafrinás levélfodrosodás, valamint blumeriellás és sztigminás betegség ellen. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (ÉVI) csonthéjasokban 7 nap.

Második kezelésként teljes virágzásban a Flint Max-ot ajánljuk, mely szintén két felszívódó hatóanyagot tartalmaz (trifloxistrobin és tebukonazol). Dózisa 0,3 – 0,45 kg/ha, 800 – 1500 l/ha lémennyiséggel kijuttatva. A Flint Max-ot virágzásban egyszer és gyümölcséréskor szintén egyszer lehet felhasználni. A két kezelés között legalább 14 napnak kell eltelnie. Leghamarabb virágzás kezdetén (BBCH 61), legkésőbb éréskor (BBCH 85) lehet kijuttatni. A készítmény alkalmas levélbetegségek és szilvarozsda elleni védekezésre is. ÉVI csonthéjasokban 7 nap.

Záró kezelésként, 50%-os sziromhullásban a Folicur Solo-t javasoljuk, melynek egy felszívódó hatóanyaga van, a tebukonazol. Meggyben és cseresznyében évente 2 alkalommal, kajsziban, őszibarackban és szilvában évente 3 alkalommal juttatható ki, két kezelés között minimum 14 napnak kell eltelnie. Dózisa 0,75 – 1 l/ha, 800 – 1000 l/ha lémennyiséggel kijuttatva. Legkorábban virágzás kezdetén (BBCH 61) kezelhetünk vele. Cseresznyében és meggyben virágzás végétől (BBCH 69), őszibarackban, kajsziban és szilvában pedig a fajtára jellemző színeződés kialakulása után (BBCH 85) már nem juttatható ki. A Folicur Solo hatékonyan alkalmazható tafrinás levélfodrosodás, gnomóniás levélfoltosság és blumeriellás betegség ellen. ÉVI csonthéjasokban 14 nap.

Járványveszélyes időszakban egy negyedik kezelésre is szükség lehet Luna Experience-el 80%-os vagy teljes sziromhullásban.