Kalászvédelem – mire figyeljünk az idei évben?

A kalászos kultúrákban az input ráfordítások legnagyobb megtérülését a gombaölő szeres kezelések biztosítják. Ennek a megvalósulása pedig legfőképp az időzítésen múlik.

A kiszámíthatatlan csapadékeloszlás és a szélsőséges időjárási körülmények még inkább azt a tendenciát erősítik az intenzív kalászos kultúrákban, hogy a kórokozók elleni védekezést az évjárattól függetlenül végezzük el a megfelelő fenológiai fázisokban. Egyes gombafajok fertőzésének látens időszaka akár 28 nap is lehet. Ez alatt a kórokozó sikeresen behatol a növénybe és megkezdi károsító hatását. A gombaölőszerek ezért, hatásmechanizmusukat tekintve akkor a leghatékonyabbak, ha alkalmazásuk elsősorban a betegség kialakulása elleni védelemre irányul, amikor a kórokozó még „láthatatlan” fázisban van.

Jól ismert, hogy régiónkban az intenzív termesztésben a szakemberek három gombaölőszeres védekezést javasolnak. Az időzítés kulcsfontosságú. A T1-es kezelés megfelelő időpontja a szárba indulás kezdete és a kétnóduszos állapot között van, a T2 kezelés idején a zászlóslevél teljesen kiterült, míg a T3 kezelés célja a kalászvédelem.

Ezzel szemben a termelőknél gyakori technológiai megoldás, hogy az első gombaölőszeres védekezés a gyomirtószeres kezelésekkel egymenetben történik. A második kezelés pedig már célzottan a kalászvédelemre irányul. Bizonyos esetekben ez működhet, azonban fontos, hogy a tervezett munkák során ne a rutin vezérelje döntéseinket.

Az első gombaölőszeres védekezésre a Falcon Pro készítményt ajánljuk, amely az idei évben ajánlott fogyasztói áron érhető el. A Falcon Pro rugalmas felhasználási időzítést tesz lehetővé a teljes vegetációban. Három hatóanyagának köszönhetően rendkívül hatékony a levél- és akár a kalászbetegségek ellen is. Ajánlott dózisa T1 kezelés esetén 0,6-0,8 l/ha őszi búzában, míg árpában 0,6 l/ha.

A termésképződésre legnagyobb hatással a zászlóslevél bír, így annak preventív módon történő egészségesen tartása kulcsfontosságú a betakarításkori hozamokat illetően. A Bayer Crop Science leginnovatívabb terméke az Ascra Xpro, amely már az új generációs fungicidek csoportját erősíti. A benne található hatóanyagoknak köszönhetően igen széles spektrummal bír a Magyarországon előforduló levélbetegségek ellen. A benne található protiokonazol és bixafén valódi felszívódó hatásmechanizmussal rendelkeznek, a fluopirammal kiegészítve pedig csökkenthető a rezisztencia kialakulásának veszélye. A bixafén, amellett, hogy kiváló hatékonyságot és hosszú hatástartamot biztosít a növényeknek olyan betegségek ellen, mint a rozsdák, szeptóriás levélfoltosság és a lisztharmat, jelentős zöldítő hatással is rendelkezik. Megváltoztatja a növények fiziológiai folyamatait és gátolja a levélzet öregedését, ezáltal egyenletesebb és hosszan tartóbb érést biztosít a szemeknek. Fertőzési nyomástól függően a zászlóslevél kiterülését követő napokban 0,9-1,2 l/ha mennyiségben érdemes kijuttatni. Leafshield technológiájának köszönhetően esőállósága már fél órával a permetezést követően megfelelő védelmet nyújt a lemosódás ellen.

Szintén a T2 időszak gombaölőszeres készítménye a Zantara, mely a már jól ismert tebukonazol hatóanyag mellett szintén tartalmaz bixafént. Ajánlott dózisa 0,75 – 1,5 l/ha között van. A T2 stádiumra tervezett gombaölőszer kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a kezelendő tábla adottságait, és az aktuális hőmérsékleti és csapadékviszonyokat.

Annak érdekében, hogy a növények terméspotenciálját a lehető legnagyobb mértékben tudjuk kihasználni, nem feledkezhetünk meg a kalászvédelemről sem. A T3 kezelést szintén preventív jelleggel szükséges elvégezni, de legkésőbb a betegség első tüneteinek megjelenésekor. A Prosaro protiokonazol és tebukonazol tartalmával védelmet nyújt több fuzárium faj ellen is. Magyarországon a legjelentősebb a Fusarium graminearum, mivel ennek van ivaros alakja, ill. a melegebb körülményeket kedveli. Ugyan a kalászfuzáriózis járványszerű terjedéséhez meleg, csapadékos időjárásra van szükség, azonban fontos tudnunk, hogy a konídiumok csírázáshoz 1-2 órán át tartó nedvesség is elegendő, így már a reggeli harmat is kedvező körülményeket biztosít a kórokozó terjedéséhez.

Fejlesztői kísérleteink igazolják, hogy a kalászos kultúrák jól megtervezett, intenzív növényvédelmi programja megtérülő ráfordítást eredményez. A többlethozammal pedig végső soron eredményesebb gazdálkodás érhető el, ami az idei évben is kulcskérdés a sikeres növénytermesztésben.