Átfogó védelem az almatermésűek gombabetegségei és szívó kártevői ellen

Almatermésű kultúráinkat több jelentős gombabetegség és rovar is támadhatja. Következő cikkünkben áttekintjük, melyek a leggyakoribb és legtöbb fejtörést okozó károsítók és hogyan tudunk hatékonyan védekezni ellenük.

Gombabetegségek

Az almatermésűek két legjelentősebb gombás betegsége a varasodás és a lisztharmat. Mindkét kórokozó képes a lombon és a termésen is kárt okozni. Míg a lisztharmat inkább a párás, melegebb időjárást kedveli, addig a varasodás kórokozójának a nedvesebb, és kissé hűvösebb időjárás kedvez, ennek ellenére nagyon gyakran fordulnak elő egyszerre az ültetvényekben. A harmadik típus a tárolási betegségek csoportja, melyet több kórokozó is okozhat (Alternaria mali, Monilinia fructigena, Colletotrichum coccodes, Cladosporium, Aspergillus, Penicillium, Mucor, Rhizopus, stb.). Ezek a kórokozók nem specifikusak, más gyümölcs- és zöldségfajokat is képesek megbetegíteni. Tárolási betegségek ellen megfelelően csak a tenyészidőszakban védekezhetünk, még betakarítás előtt, amikor felkészítjük a gyümölcsöt a szüretre. Így növeljük a termés pulton tarthatóságát, illetve hosszabb tárolás esetén is megőrizhetjük a gyümölcs frissességét és zamatosságát.

Szívó kártevők

Az alma és körte másik, jelentős károsító csoportját a levéltetvek alkotják. Az almát károsító levéltetű fajok télen tojásalakban telelnek a rügyek környékén. A tojásokból tavasszal az ősanyák rügyfakadás idején kelnek, és már egérfül állapotban képesek szívogatni a leveleken, eközben szűznemzéssel több utódot is létrehoznak. A vegetációs idő további részében főként így szaporodnak tovább. Bizonyos levéltetű fajok július közepén vagy végén átvándorolnak más gazdanövényekre, majd ősszel visszavándorolnak a fás főgazdára, ahol a hímek és a nőstények párosodnak, majd a nőstények lerakják tojásaikat. A körtén nagyon jelentősek még a levélbolhák, utóbbiból Magyarországon 4 faj van jelen. A levélbolhák – ellenben a levéltetvekkel – imágó alakban telelnek kéregrepedésekben. Az imágók szintén már rügypattanáskor károsítanak, illetve megkezdik sárga színű tojásaik lerakását. Ezek a tojások legjobban kézi nagyító segítségével láthatóak. A tojásokból kikelő lárvák életük végig mozgásképesek maradnak, és nagy mennyiségű édesharmatot ürítenek – mint az imágók. Az édesharmaton később a korompenész is megtelepszik, mely szennyezi a lombot és a termést, valamint csökkenti a növény asszimiláló felületét.
Mind a levéltetvek, mind pedig a levélbolhák soknemzedékes rovarok, jelentlétükre már rügypattanástól számítani kell egészen lombhullásig. Mindkét károsító jól gyéríthető téli lemosó permetezésekkel, ám a tenyészidőszakban a védekezés nehézkes lehet ellenük. Gyors szaporodásuk miatt hamar képesek rezisztenssé válni az inszekticidekkel, ezért kiemelten fontos a hatóanyagok rotációja, és az engedélyokirat előírásainak betartása. 

Gombák és rovarok elleni védelem egy csomagban

A növényvédelmi technológia fejlődésének, a legújabb hatóanyagok felfedezésének és ezek gyári kombinációjának létrehozását követően a Bayer megalkotta a Luna Kertészeti Csomagot, melyet almatermésűekben és szőlőben egyaránt használhatunk, azok legfontosabb kórokozói és károsítói ellen. A csomagban két kiváló termék a Luna Experience fungicid és a Sivanto prime inszekticid szer található 4 hektár permetezésére elegendő mennyiségben.
A Luna Experience két felszívódó hatóanyagot (fluopiram és tebukonazol) tartalmaz, amelyek külön-külön is széles hatásspektrummal rendelkeznek a szőlő és gyümölcs kultúrák betegségei ellen. A Luna Experience felhasználása a legkritikusabb időszakban, a virágzásban is maximális védelmet biztosít. A csomag másik tagja a Sivanto prime inszekticid, amely megfelel az új növényvédelmi elvárásoknak: kíméli a környezetet és a hasznos rovarokat, valamint korszerű és hatékony megoldás szívó kártevők ellen. A Sivanto prime piacra kerülése óta minden évben bizonyítja hatékonyságát levélbolhák ellen. A flupiradifuron hatóanyag szisztemikus és transzlamináris mozgása révén eléri a rejtett életmódú kártevőket is. Körtében körtelevélbolha ellen a készítmény lárvaölő hatására alapozva a fiatal lárvák ellen célszerű időzíteni. Tebukonazol hatóanyagot tartalmazó készítménnyel (pl. Luna Experience) virágzásban csak méhkímélő technológiával juttatható ki. 

További információ >>