Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt. Természetesen a szőlőben is a csapadékhiány határozta meg leginkább a termesztést. Bár az ország nyugati részében több csapadék hullott, még ott is jóval elmaradt az ideális mennyiségtől. 

Az idősebb ültetvényeket kevésbé viselte meg a vízhiány, a fiatal tőkéket, friss telepítéseket azonban komolyan veszélyeztette, ahogy a termés mennyiségére is káros hatással volt. Elsősorban nem a fürtök számában jelentkezett ez a terméscsökkenés, hanem inkább a bogyók méretében. Az egyre kedvezőtlenebb körülmények indokoltak volna egy már régóta esedékes jelentős felvásárlási áremelkedést, de az elvárt mértékben ez idén sem valósult meg. Azok, akik a megtermelt szőlőjüket saját maguk dolgozzák fel, talán a bor árának emelésével tudnak majd faragni a veszteségükön.

Minden rosszban van valami jó: a száraz időjárás miatt legalább kevesebb növényvédelmi kihívással kellett szembenézni, ami a gombás betegségeket illeti. Ez különösen most, hogy az input árak az egekbe emelkedtek, kicsit csökkentette a szőlőtermesztők terheit. A lisztharmattal azért idén is menetrend szerint kellett foglalkozni. A Luna termékcsalád legfiatalabb tagja a Luna Max a fertőzés szempontjából legkritikusabb időszakban kijuttatva hatékonyan dolgozott a kórokozó ellen.

Peronoszpórát inkább csak elvétve és csak a „lazán” művelt ültetvényekben lehetett látni, a felhalmozódott fertőzési forrás ezeken a helyeken még ilyen körülmények között is képes volt megbetegíteni a szőlőt. Azokon a területeken azonban, ahol a növénymaradványokat következetesen eltávolítják és szakszerű növényvédelmet folytatnak, idén sem kellett bajlódni a peronoszpórával. Lassan lejár azoknak a peronoszpóra elleni készítményeknek a szavatossági ideje, amit a járvány kezdetén vásároltak a termelők és azóta sem volt rájuk szükség.

Az utóbbi években komoly fejtörést okozó feketerothadás sem okozott számottevő kárt 2022-ben. Az extrém meleg, a szárazság és az erős UV sugárzás azonban nehezen azonosítható, korábban nem nagyon látott tüneteket is okozott a növényeken, feladva a leckét a diagnosztizálást végző szakembereknek.

164_1 Napégés szőlőn

Még augusztusban is úgy tűnt, hogy most már hátra lehet dőlni, ha lesz is valamennyi eső, a botrítisztől már akkor sem kell tartani. Szeptemberben helyenként azonban nagyobb mennyiségű eső esett, a bogyók repedését okozva. Ahol még belefért a várakozási időbe, érdemes volt két eső között Teldor-t kijuttatni a botrítisz fertőzés megelőzésének céljából.

A rovarvilág egyes képviselőit kevésbé érintette hátrányosan a meleg és a szárazság. Az amerikai szőlőkabóca ellen szokás szerint védekezni kellett, helyenként kötelező jelleggel, másutt önkéntes alapon. A Sivanto Prime már bizonyította a hatékonyságát az amerikai szőlőkabóca ellen, megfelelő időzítéssel idén is eredményesen lehetett védekezni a lárvák ellen. A Sivanto Prime-mal végzett kezeléssel kíméljük a hasznos szervezeteket, ezáltal megkíméljük magunkat is más növényvédelmi problémáktól (pl. akták).  Kevés olyan szőlő- vagy gyümölcstermesztő van, aki nem vesz részt az AKG programban, ezért nagy előnye még a Sivanto Prime-nak, hogy növényorvos írásbeli javaslatára AKG-ban is felhasználható egy alkalommal.

Visszanézve az elmúlt néhány évre mindenki óvakodik attól, hogy jóslatokba bocsátkozzon a 2023-ra vonatkozóan, sok volt az utóbbi időben a nem várt fordulat gazdasági és környezeti szempontból is. Így elég nehéz a felkészülés a következő évre, a várható növényvédelmi helyzettel kapcsolatban még találgatni sem érdemes. A növényvédő szerekből való előzetes bevásárlást egyedül az árak lendületes emelkedése indokolhatja, ami napjainkban nem elhanyagolható szempont.