Idén is nagy hangsúlyt kell fektetni a gombák elleni védekezésre

Ismét beköszöntött a tavasz és ezzel megindul az élet a gyümölcs ültetvényekben is. Nem csak a növények ébredeznek, az ápolási és növényvédelmi munkák ideje is eljött.

A tél idén sem tett nagy kárt a kórokozók és a kártevők áttelelő alakjaiban, ezért ismét jelentős fertőzési forrással kell számolnunk. A lemosó permetezéseknek is különösen nagy jelentőségük van, de a fertőzés megelőzését szolgáló, felszívódó készítményekkel elvégzett kezelésekre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Almánál a varasodás és a lisztharmat elleni intenzív védekezést az elmúlt évek tapasztalatai alapján már virágzáskor el kell kezdeni. Ha az elsődleges fertőzést meg tudjuk akadályozni, a vegetáció második felében csökkenteni tudjuk a kockázat mértékét és ezzel a költségeinket is. Az érés időszakának közeledtével a gombaölő szerrel végzett kezelések már a tárolási betegségek ellen irányulnak, alma esetében ez fontos és kihagyhatatlan része a technológiának.

Az alma kulcsfontosságú gombás betegségei - úgy, mint a varasodás, a lisztharmat és a tárolási betegségek - ellen kiválóan alkalmazhatóak a Luna termékcsalád tagjai. A hatékonyság alappillére a széles hatásspektrumú fluopiram hatóanyag, melynek egy része gyorsan felszívódik, egy része pedig a viaszréteghez kötődve a felületen marad a zöld növényi részeken és a gyümölcsön egyaránt. Ez a hatóanyag minden Luna készítményben megtalálható, termékenként más-más hatóanyaggal kiegészülve.

A Luna Care a fluopiram mellett foszetil-Al hatóanyagot tartalmaz, ami rövid időn belül minden irányban átjárja a teljes növényt és az új növekményeket is védi. Hatását a növény természetes védekező mechanizmusának stimulálásával éri el. A Luna Care-t almában sziromhullás után, a gyümölcsnövekedés időszakára javasoljuk beilleszteni a technológiába. Varasodás és lisztharmat ellen kombinációs partner nélkül is kiemelkedő védelmet biztosít. Hatása hosszan tartó, erős fertőzési nyomás esetén is 10 napos permetezési fordulóval számolhatunk. A fluopiram révén az alma és a körte tárolási betegségei ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik, a 28 napos élelmezésegészségügyi várakozási idő figyelembevételével használhatjuk fel. Körtében akár virágzás idején is alkalmazhatjuk, kihasználva a Luna Care tűzelhalás elleni mellékhatását. A készítmény igazolt mellékhatással rendelkezik még nektriás kéregrák, sztemfíliumos barna foltosság, pszeudomonászos bimbó és virágelhalás ellen is.

A Luna Care előírás szerinti és legalább kétszeri kijuttatásával látható pozitív hatásra számíthatunk a következő évben, almában és körtében egyaránt. A Bayer Crop Science Belgiumban végzett kísérletével bebizonyosodott, hogy a Luna Care-rel kezelt növényekben hidegstressz hatására több prolin molekula halmozódik fel a kontrollhoz képest. A prolin hatására nő a sejtfalak rugalmassága, és csökken a sejtek fagyáspontja. Szintén vizsgálták a készítmény virágokra és terméskötődésre gyakorolt pozitív hatását. A Luna Care-rel kezelt növényeken a következő évben javult a virágzatok minősége és nőtt a terméskötésszám a kontroll technológiához képest.

A Luna Experience-ben a fluopiram hatása a tebukonazol szintén rendkívül széles hatásspektrumával egészül ki és együttes erővel biztosítanak védelmet a szár, a levél és a gyümölcs felszínétől a mélyebb rétegekig. Az alma és a körte növényvédelmi technológiájában a tárolási betegségek elleni kiváló hatása és rövid, 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási ideje miatt érdemes legalább az egyik Luna Experience-szel végzett kezelést az érés előtti időszakra pozícionálni. Varasodás és lisztharmat megelőzésére pedig akár virágzás idején is alkalmazhatjuk, varasodás ellen hatékony kontakt kombinációs partnerrel kiegészítve.

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!