Okos megoldás a kukoricatermés maximalizálásához

Egy-egy kultúrában több növényvédelmi feladathoz is szükség van hatékony megoldást kínáló készítményekre, így ezek együttes ajánlása alapvető szempont a gyűjtőcsomagok kialakításakor. Erre példa a Bayer technológiai csomagja, a Laudis Smart, amely 7,5 ha kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni posztemergens gyomirtásra, valamint 5 ha kukorica kórokozók és rovarok elleni védelmére szolgál.

Hatékony és biztonságos gyomirtás

A kukorica gyomirtását ma már vegyszer nélkül nem lehet elképzelni. Ez a kultúra az egyik legváltozatosabb módon gyomirtható növények közé tartozik. Milyen készítményt válasszunk a gyomirtáshoz, hogy a kukoricára szelektív módon ható, viszont a gyomokra nézve gyors és hatékony megoldást kapjunk? 

A Laudis rugalmas és szelektív, azaz a kukorica korai stádiumától akár tűzoltó jelleggel még későn is be lehet avatkozni az extrém gyomviszonyokba. Az előbbi kritériumból következik, hogy nem csak a gyomirtási szempontból ideális korú gyomnövények ellen legyen hatékony, hanem eredményesen lehessen felhasználni akár kifejlett gyomnövények ellen. Hatásmódja egyedi, a herbicid HPPD-gátlásával megfosztja a növényeket attól a karotinoid rétegtől, amely a növényi klorofilt védi a napfény káros UV sugaraitól. Ennek hiányában a klorofill hamarosan lebomlik, a kezelt növények kifehérednek és elpusztulnak.

A felhasználás javasolt ideje a kukorica 3-7 leveles fejlettsége, de a készítmény alkalmas későbbi kijuttatásra is. A kezelésre optimális esetben a gyomnövények fejlettsége nem haladja meg egyszikűek esetében a bokrosodás, kétszikűek esetében a 8 leveles fejlődési állapotot. A készítmény esőállósága egy óra, azaz a kijuttatást egy órával követő csapadék már nem csökkenti a hatékonyságát. A széles hatásspektrum mellet szükség esetén jól kombinálható más gyomirtószerekkel abban az esetben, ha HPPD toleráns gyomnövények, mint a varjúmák vagy évelő kétszikűek ellen. Ilyen esetekben a kultúrnövény fenológiájához igazítva különböző hormon- (dikamba, 2,4-D), vagy terbutilazinos kombinációkkal tudjuk a megfelelő gyomirtást elérni. Ajánlott dózisa: 1,75-2,25 l/ha 

Egészséges állomány, javuló termésmennyiség és -minőség

A Propulse hatékonyan alkalmazható takarmány-, csemege- és vetőmagkukoricában a szármegnyú­lás kezdetétől (BBCH 30) a virágzás végéig (BBCH 69) különböző levélbetegségek, illetve a lombozatot és a csövet támadó, termésveszteséget okozó betegségek ellen. A készítmény kedvező élettani hatással is segíti a termesztők munkáját. A protiokonazol hatóanyagnak köszönhetően növekszik a klorofill B tartalom, így a zöldítés mellett nagyobb fotoszintézis aktivitást eredményez a kezelt növényekben. A fluopiram a növények hőstresszét csökkenti. A hőstresszben lévő növényben bezárult légzőnyílásai és az így kialakult relatív széndioxid hiány miatt szabadgyökök képződnek, melyek romboló hatásúak a növény belső enzimrendszerére. A fluopiram segíti a fotorendszerben elnyelődő, de energiájukat cukorképződéshez felhasználni nem képes elektronok lekötését, így védi a növényt az oxidatív stressztől. A készítmény a betegségeket megelőző és gyógyító hatása mellett tehát kedvező, termést növelő élettani hatásokkal is rendelkezik. Ajánlott dózisa kukoricában: 0,8-1,0 l/ha.

Rovarkártevők elleni védelem

A Decis Mega kukoricában és csemegekukoricában a szemfejlődés időszakában (BBCH 75) elsősorban a kukoricamoly fiatal hernyói elleni védekezésre alkalmazható. A készítmény a repülő imágók ellen is hatékony, használatával akár a kukoricamoly tojásrakását is megelőzhetjük. Ajánlott dózisa: 0,2 l/ha.

A Laudis Smart csomag összetétele: 

  • 3x5 liter Laudis
  • 1x5 liter Propulse
  • 1x1 liter Decis Mega

További információ >>