Mire figyeljünk a tavaszi kalászos gyomirtásnál?

2023. év ősze az ország nagyobb területén az átlagosnál több csapadékot hozott. A Dunántúl egyes területein 30%-kal több hullott az elmúlt évekhez képest, és mindössze az alföldi régió kisebb régióiban esett a sokévi átlaggal megegyező csapadék (forrás: www.met.hu). Ez az időjárás megnehezítette az őszi szántóföldi munkákat, sok helyen a tervezettnél kevesebb őszi búza vagy őszi árpa került elvetésre, és az őszi gyomirtások egy része is kényszerűen a tavaszra tolódott.

Mire érdemes odafigyelni, amikor a tavaszi kalászos gyomirtásokat tervezzük?

A tavaszi gyomirtás időzítése és a megfelelő szerválasztás legalább olyan fontosságú, mint a megfelelő permetezéstechnika. Azokon a területeken, ahol nem történt meg az őszi gyomirtás, sok helyen találunk már most T1, illetve T2 életformájú gyomnövényeket. Az enyhe időjárásnak köszönhetően a kultúrnövény mellett a gyomnövények is gyorsan fejlődnek. Nagyon fontos tehát az időben történő beavatkozás. Annak érdekében, hogy a gyomkonkurenciát minél hamarabb kikapcsoljuk, és hogy az állományok egészségesen fejlődhessenek, szükséges a tavaszi gyomirtást időben elvégezni. A Bayer tavaszi kalászos-herbicid kínálatában a legváltozatosabb gyomviszonyokra is megoldást tudunk kínálni.

A Bayer ajánlata általános tavaszi gyomirtásra a Sekator OD. Magról kelő kétszikűek ellen 2-4 leveles korban, ragadós galaj ellen 1-3 levélörvös fejlettségkor, mezei acat ellen pedig annak tőlevélrózsás állapotában a leghatékonyabb. A  készítményt a kultúrnövény két nóduszos állapotáig lehet kijuttatni, dózisa 0,15 l/ha.

A Huszár Aktív Plusz kiegyensúlyozott és egyenletes hatékonyságot nyújt a nagy széltippan, a perje fajok és a vadzab ellen. Kiváló eredményt ad a mezei acat és a legfontosabb magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, beleértve az árvakelésű napraforgót is. Engedélyezett dózisa 1,0 l/ha, őszi búzában, rozs és tritikálé kultúrákban használható fel. Kijuttatása tavasszal a bokrosodás kezdetétől az egy szárcsomós állapotig engedélyezett.

Az Atlantis OD két hatóanyag-tartalmú készítmény, amely kiváló megoldást nyújt a nehezen írtható egyszikű gyomnövények ellen, akár vegyes fertőzöttség esetén is. Emellett sok kétszikű gyomfaj ellen is eredményes. Nagy széltippan (Apera spica-venti) és parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) ellen 1,0-1,25 l/ha dózissal kell a kezelést elvégezni. Gátolt növekedési viszonyok között (szárazság, tápanyaghiány), valamint erős gyomfertőzés esetén a hatékonyság jól fokozható 1 l/ha Mero tapadásfokozó hozzáadásával. Túlfejlett gyomok és két szárcsomós állapothoz közeli búza, vagy extrém erős gyomfertőzöttség esetén indokolt az 1,25-1,5 l/ha dózis alkalmazása, amely a hélazab (Avena fatua) ellen is tökéletes megoldás.

Rozsnok fajok (fedél rozsnok, mezei rozsnok, gabona rozsnok, bókoló rozsnok, meddő rozsnok) ellen 1,5 l/ha dózissal lehet a legjobb hatást elérni. A kezelt gyomok zöldtömege nagymértékben csökken, virágzásuk elmarad, kárt nem okoznak. A rozsnok fajok (Bromus spp.) kezelését azok minél fiatalabb állapotában célszerű elvégezni. Fejlettebb gyomnövények, későbbi kijuttatás, illetve száraz időjárás esetén a hatékonyság javítható 1 l/ha Mero hozzáadásával.

Az Atlantis OD elsősorban az őszi búza egyszikű gyomnövényei ellen hatékony, de jól pusztítja a magról kelő keresztes virágú, valamint a szikfű- és pipitér fajokat is. További kétszikű gyomfajok jelenléte esetén Sekator OD-val, vagy észter formájú MCPA készítménnyel tankkombinációban javasolt kijuttatni.

Láthatjuk tehát, hogy a Bayer Crop Science kínálatában számos megoldás áll rendelkezésre a termelők részére a kalászosok hatékony tavaszi gyomirtására is.

Személyre szabott ajánlatainkért keresse helyi szaktanácsadó kollégáinkat!