Sokszínű arzenállal a repce károsítói ellen

Miközben az elmúlt években egyre kevesebb hatóanyag és főképpen hatásmechanizmus áll rendelkezésünkre a repcetábláink kártevői ellen folytatott küzdelmünk során Európában, addig a Bayer új hatóanyagot tudott a szolgálatunkba állítani a tavalyi év folyamán. Ezen felül a gazdálkodók által már jól ismert hatóanyagot is a portfóliójában tudhat, ezzel is segítve a tökéletesebb tavaszi védelmet.

Lássuk hát hogy is állt össze a Bayer repce inszekticid ajánlata idénre:

Egyre gyakrabban tapasztalhattunk korai kitavaszodást az elmúlt években. S bár ezen meleg napok képesek megindítani a kártevőket, olykor elég hosszúnak is bizonyulnak, hogy komolyabb kárt kezdjenek el okozni a szárormányosok (C. napi, C. pallidactylus), a visszahűlés lehetősége folyamatosan ott lóg a levegőben. Ezt azért is fontos tudnunk hogy a megfelelő hatóanyagot válasszuk az esetlegesen szükségessé váló védekezéshez. Nem érdemes ilyenkor még felszívódó szerben gondolkodni, sem funkcionálisan, sem hűvösben való hatékonysága végett. Ezen időszakban kiváló választás lehet a megújult formulációjú deltametrin hatóanyagú készítményünk a Decis Forte. Ez a régóta bizonyító hatóanyag gyors és gazdaságos megoldást nyújthat az „előtavaszi” időjárás közepette, miközben nagyon alacsony dózisa miatt a logisztikánkat is segíti. Vizsgálataink során ugyanolyan megbízható védelmet adott, mint a már jól ismert és bevált elődje a Decis Mega.

A tavasz tényleges megindulásakor már érdemes egy komolyabb, hosszabb hatástartammal rendelkező készítményt választanunk, melyre a Bayer megoldása a Sivanto Energy. Ez a kéthatóanyagos (és egyben különböző hatáshelyet támadó) termék ötvözi a kontakt és szisztémikus megoldásokat, miközben szinergizmust is mutat az ez időszakban legfontosabb kártevők, azaz a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi), valamint a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) ellen. S ami napjainkban szintén növekvő fontossággal bír az az, hogy az új flupiradifuron hatóanyagának köszönhetően rezisztencia-törésre, illetve annak megelőzésére is tökéletes eszköz a kezünkben.

A virágzás előtti időszakban az elsődleges károsítóink a repcefénybogarak (Meligethes aeneus) lesznek, így ismét érdemes egy felszívódó hatásmódú készítményt választani. Erre a funkcióra emelte a portfóliójába a Bayer a Roslix-ot. Ezen acetamiprid hatóanyagú termékünk tökéletesen illeszkedik azon megszokott termelői gyakorlathoz, mely ebben az időpontban igyekszik még pótolni az állomány bór szükségletét, így a tankmix kémhatását lúgosabb irányba tolja el. A legtöbb rovarölő szerrel ellentétben az acetamiprid hatékonyságának ez nem árt, de még használ is valamelyest.
A Roslix hatástartamot biztosít, betelepedési intenzitástól függően akár 10 napot is. Emellett két tulajdonságával emelkedik ki a piac legtöbb szereplője közül. Egyrészt engedélyezett dózisának köszönhetően 25-67%-kal magasabb aktív hatóanyag-kijuttatására van mód hektáronként, ezzel is hozzájárulva a hatékonysághoz és a hatástartamhoz. Másrészt SL (vízoldható folyékony készítmény) formulációjának köszönhetően kiváló keverhetőséget biztosít.

Virágzásban már nem a repcefénybogár (Meligethes aeneus) lesz az elsődleges célpontja az esetleges inszekticides kezeléseknek, mivel az egyre nagyobb számban kinyílt virágképleteknek köszönhetően szabadon hozzáférnek a hőn áhított virágporhoz anélkül, hogy közben biberágásukkal gazdasági kárt okozzanak nekünk. Ellenük inkább másodlagosan, esztétikai hatást érhetünk el a gyérítésükkel.
Ebben az időszakban az elsődleges kártevőnk a repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis), így a kezelés időzítését is hozzá kell igazítani. Ez a kezelés sok esetben együtt történik a gombaölőszeres beavatkozásunkkal is. Szükség esetén ajánlott ilyenkor ismét elővenni, és méhkímélő technológiával alkalmazni a Decis Fortét, mely a hatékonysága mellett keverhetőségvel is tökéletes megoldást kínál nekünk ezen utolsó kártevők elleni beavatkozási időszakunkban.

Az utolsó két kezelés, mint védekezési program hatékonyságát igazolja az alábbi diagram is, ahol szignifikáns különbség rajzolódott ki a konkurens piretroidos kezelésekhez képest.

245_600px 

Igyekszünk az európai szinten nehezedő kártevőszabályozási körülmények között is a lehető legjobb megoldást nyújtó portfóliót biztosítani termelőinknek, ezzel is hozzájárulva a sikeres repcetermesztésükhöz!

További információért vegye a fel a kapcsolatot területileg illetékes Bayer szaktanácsadó kollégánkkal!