Már megint a fránya monília…

Eddig ez az év sem tűnik túl biztatónak, a tavasz hamarabb köszöntött be, még az előző évhez képest is. A korai kajszik sok helyen már február közepén pirosbimbós állapotban voltak és a hónap végére be is nyíltak. A ködös, csapadékos időjárás ismét kedvezett a moníliának, szükséges volt az intenzív védekezés. 

Ha az időjárás folytatja ezt a tendenciát, a meggyeknél sem számíthatunk másra. Az elmúlt év emléke még elevenen él, országos szinten okozott kisebb, de inkább nagyobb károkat virágzásban a monília meggyültetvényekben. A védekezést akkor és most is nehezíti, hogy egyre ritkább a permetezésre alkalmas időjárás, sokszor két eső közé kell beilleszteni az ideálisnál nagyobb szélben a kezeléseket. Erős fertőzési nyomásnál pedig még szűkíteni is kell a fordulókat. Érdemes azonban törekedni a jó időzítésre, még ha nem is teljesen ideálisak a feltételek, mert a megcsúszott védekezésnek nagy ára lehet.

246_600px Kép: Moníliafertőzés meggyfa virágzatán (fotó: Bayer Crop Science)

Ha sikeresen túljutottunk a virágzáson, kötődés után a gyümölcsnövekedés és érés időszakában már a gyümölcsöt kell megvédeni. Monília fajtól függően akár sebzés sem szükséges a fertőzéshez, de a sérülések mindenképpen fokozzák a kockázatot. Csapadékos időjárás okozta repedések vagy jégverés után is mindenképpen kezeljünk a monília ellen.

A Bayer monília elleni portfóliója csonthéjas kultúrákban minden igényt kielégít, mind virágzáskori, mind gyümölcsvédelem szempontjából. Ebben a portfólióban nem csak a már jól ismert tebukonazol hatóanyagnak van fontos szerepe, hanem a szintén széles hatásspektrumú, monília ellen is kiváló hatékonyságú fluopiram-nak is. A Luna Experience mindkét hatóanyagot tartalmazza, megbízható külső-belső védelmet biztosítva a monília fajok ellen, legyen szó virágról vagy gyümölcsről.  Szinte a teljes vegetáció során felhasználható és 7 napos élelmezésegészségügyi várakozási idejével ideális zárókezelésre is. A virágzáskor fertőző monília ellen kiválóan alkalmazható a tebukonazol hatóanyagú, olajtartalma révén kiváló tapadást biztosító Folicur Solo, amely több évtizedes pályafutása során már bizonyította hatékonyságát.  A Flint Max alapja szintén tebukonazol, melynek hatását a trifloxistrobin egészíti ki. Ez a hatóanyag-kombináció a virág és a gyümölcsök védelmére is kiváló választás.

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!

További információ >>