Toxinkontroll kukoricában

Napjainkban felértékelődött az egészséges termény előállításának fontossága. Nem csak a saját takarmányt előállító állattenyésztők számára kulcskérdés ez, mivel a toxintermelő gombák a terméscsökkenés mellett egyes évjáratokban a termény eladását is ellehetetleníthetik.

A terméscsökkenés kockázatának minimalizálása és az egészséges kukorica előállításának érdekében a termelőnek kontrollálnia kell a termelési folyamatot a hibridválasztástól egészen a betárolásig, hiszen csövenként már 1 penészes szem is határérték fölé emelheti az egész cső termésének aflatoxin tartalmát!  A problémát okozó toxintermelő gombák közül számos képes megtámadni a kukoricát. Hogy csak a gyakrabban előfordulókat említsük: a Fusarium graminearum a hűvösebb, nedves évjáratokat, a Fusarium verticilloides a meleg szárazabb körülményeket kedveli, fertőzéséhez még csak eső sem szükséges. Emellett az elmúlt években felbukkantak Aspergillus fajok, amelyek az aflatoxin-szennyeződést okozzák, az extrém meleg aszályos időjárásban felszáradt növényeken is jól fertőzik a növényeket. 

A Bayer a jövőben a hibrid-ellenállóságon alapuló, és azt kiegészítendő állománykezelésekben, komplex védekezésben látja a megoldást. A növényvédőszeres állománykezelést minden esetben megelőzi az ellenálló kukoricahibrid kiválasztása, de mivel minden évjárati körülmények közt van olyan csőkárosító gomba, amely képes fertőzést okozni, így rendkívül nehéz a nemesítők dolga. A fuzárium kórokozó-együttes elleni genotípus fogékonyságban jelentős eltérés tapasztalható az egyes kukoricahibridek közt, 100%-os rezisztencia még nincs. Vizsgálataink alapján a genetikai hajlam, azon belül is a csuhélevelek hossza, szorossága, valamint a csőállás az, ami a leginkább meghatározza egy hibrid fogékonyságát a csőfuzáriózisra

250_600px Kép: Bibefertőzés eredményeként az Aspergillus különböző szemeken jelentkezik 
(Forrás: Bayer Crop Science)

A könnyen felnyíló, rövid csuhélevekkel, bókoló csőállással rendelkező hibridek esetén a szárazabb mikroklíma gátolja egyes gombák szaporítóképleteinek elterjedését így mérsékelve a tünetek kialakulását és a toxinértékeket. Fix csőtípussal rendelkező, sűrítést igénylő (min 80.000 beállt tő/ha) hibridjeink magas termésszinten történő használata esetén különös körültekintéssel kell lennünk az okszerű öntözésre és a gombás betegségek elleni prevencióra (növénymaradványokon áttelelő szaporítóképletek agrotechnikai kezelése), illetve a kiegyensúlyozott nitrogén ellátásra, melynek hiánya és bősége esetén is növelhetjük a növények fogékonyságát az általános betegségekre. A DEKALB hibridekre jellemző kompakt növényhabitus, illetve erektív, keskeny levélzet mind javítja az állomány mikroklímáját és sűríthetőségét. Fejlesztői mikotoxin-vizsgálatok alapján a DEKALB portfólión belül a DKC4125, DKC4433, DKC5075, DKC5206, DKC5911 hibridek egészségprofilja a legkiválóbb!

A Prosaro gombaölő szer kombinált hatóanyagai a csőpenészedést okozó gombák széles köre ellen nyújtanak védelmet. Rugalmas kijuttatási ideje lehetőséget ad a fuzáriumos csőpenészek elleni védelemnek, mert nem csak a bibekitoláskor lehet vele védekezni, hanem a valamelyest megkésett védekezések esetén is jó hatékonyságot mutat. 
A Prosaro kezelés akkor is kedvező élettani hatással van a terméseredményre, ha nincs fertőzés. Ennek egyik oka, hogy a protiokonazol hatóanyag növeli a klorofill-B tartalmat a növényben, és így a zöldítés mellett nagyobb fotoszintézis aktivitást mérhetünk a kezelt növények esetében.

Mivel az állati károsítók erősen befolyásolják a csőpenész kialakulásának mértékét, így célszerű egy menetben az állati károsítók elleni védekezés is tankkeverék formájában. Erre ideális kombinációs partner a Decis Forte, amelynek kipermetezésével egyedülálló módon 12,5 g deltametrin hatóanyagot juttathatunk ki, ami az eddig megszokott deltametrin dózisok több mint másfélszerese. Ennek akkor van jelentősége, amikor például a gyapottok bagolylepke lárvái a bibeszálak közt megbújva csak töredék hatóanyaggal érintkeznek. A magas áruértékű kukoricákban gyakran alkalmazott hatóanyag-kombinációk hasznos eleme, mert a csak lepkekárosítókra ható hatóanyagok mellé mindenképpen ajánlott egy a kukoricabogár ellen is hatékony termék, illetve a felelős gazdálkodás része a gyapottok bagolylepke rezisztenciájának kialakulását gátló kombinációk alkalmazása.

Az állati károsítók elleni védekezés magasiskolája a Sivanto Energy, amely két különböző hatásmódú hatóanyag kombinációja, Ezáltal az állati károsítók rezisztenciájának kialakulását késlelteti. A benne lévő flupiradifuron és deltametrin kombinációja mind kukoricamoly, mind a gyapottok bagolylepke és amerikai kukoricabogár kifejlett egyedei ellen is hatékony eszköz. 

A Bayer gomba- és rovarölőszer-kombinációk a DEKALB genetikára építve hatékonyan elhárítják a kukorica toxintartalmából eredő gondokat és egészséges termény előállítását teszik lehetővé.