Komplex védelem hagymabetegségek ellen

A hagymafélék, különösen a vörös- és fokhagyma gasztronómiánk alappillérei, fogyasztásuk szinte mindennapos. A magyar hagymatermesztésnek történelme van, a hazai körülmények között kiváló minőségű árualap készíthető. A magas kézimunkaigény kihívást jelenthet a nagyüzemi gazdálkodóknak napjainkban, de ezen kultúrák kiskertben és szántóföldön egyaránt sikeresen termeszthetők. Kedvező agronómiai tulajdonságuk mellett kiválóak előveteménynek és a vetésforgót is szélesítik.

A hagymaféléket fertőzhetik vírusok, baktériumok és gombák, de kémiai módszerekkel csak a gombás betegségek ellen tudunk hatékonyan fellépni. A kórokozók nem csak a leveleket és magszárat, de a hagymafejet is fertőzhetik, ami súlyos terméskieséshez vezethet.

A hagymatermesztés egyik legjelentősebb kórokozója a hagymaperonoszpórát okozó Peronospora destructor. Járványos időben akár a teljes lombozatot és a maghozó szárat is elpusztítja. A tünetek a föld feletti zöld részeken jelentkeznek, a fertőzéshez nincs szükség sérülésre. A fertőzési forrás leggyakrabban a kórokozó micéliumával fertőzött szaporító anyag (mag és dughagyma egyaránt). Ezen kívül veszélyt jelenthetnek az árvakelésű hagymanövények és az oospórát tartalmazó fertőzött növényi maradványok. A fertőző oospórák széllel és fröccsenő vízzel jól terjednek. További fertőzést elősegítő körülmény a hűvös időjárás, magas páratartalom, hajnali harmat és tartósan nedves levélfelület. Az első tünetek a szisztemikusan fertőzött növények leveleinek felső harmadában jelennek meg. A zöld leveleken bársonyos, szürkés sporangiumtartó gyep fejlődik, benne a fertőző sporangiumokkal. A későbbi fertőzések során a zöld növényi részeken 50-60 mm-es ovális olajfoltok alakulnak ki. Ezek a zöldesfehér foltok idővel besárgulnak, miközben újabb sporangiumtartó gyepek fejlődnek a helyükön. A beszáradó elhalt szöveteken másodlagos kórokozók, például Stemphylium fajok telepednek meg.

A Bayer növényvédő szer kínálatából jól ismert Infinito több éve kínál megbízható védelmet a hagymaperonoszpóra ellen. Ebben a modern és könnyen kezelhető, folyékony (SC) készítményben két felszívódó hatóanyag, a fluopikolid és propamokarb hidroklorid gyári kombinációja segít a rezisztencia-kialakulás megelőzésében. Mindkét hatóanyag erős transzlamináris tulajdonsággal bír, így a levél felületére kijuttatott hatóanyag mélyebb rétegekbe is képes behatolni, így nem csak a kórokozók elleni hatékonyság, de az esőállóság is javul. Felhasználása 1,6 l/ha dózisban szezononként legfeljebb háromszor engedélyezett a fejesedés kezdetétől (BBCH41) a dőlés kezdetéig (BBCH47).

Szintén kiemelt jelentőségű a hagyma botritiszes betegsége, amit több Botrytis faj okozhat. Ezek a B. aclada, B. byssoidea, B. squamosa, B. porri és B. cinerea. A kórokozók egy része a zöld növényi részeken is megjelenhetnek, de jelentőségük a hagymatest károsításában rejlik. Betakarítás előtt a hagyma nyaki részén kisebb tünetek előfordulhatnak, de a legnagyobb gondot később a tárolás során okozzák. A botritiszes betegség kialakulása minden évben várható, de betakarításkor a beteg hagymatestek válogatással nehezen szűrhetőek ki, mert az elszíneződés a hagymatest belsejéből indul. A betegség forrása lehet a fertőzött vetőmag, a kórokozó kitartó képlete (szklerócium) a talajból, illetve egyéb, a talajban hagyott hagymatest maradványok melyben a gomba szkleróciummal, micéliummal, vagy konídiumtartó gyeppel telel át. A hagymatest fertőződésének valószínűsége a tenyészidőszak előrehaladtával folyamatosan nő, ahogy az elöregedő levelek elvékonyodnak, leszáradnak és megdőlnek, ezáltal tökéletes helyet biztosítva a kórokozók megtelepedésének. Ha a betakarításhoz közeledve csapadékos az időjárás, a levelek lédúsak maradnak, a hagymatest nyaki része nem záródik megfelelően, kaput hagyva a kórokozók számára. Fontos tudni, hogy a Botrytis fajok sérülések mentén is fertőzhetnek, ezért a betakarításkor és a szárításkor is ügyelni kell a hagymatestek épségére.

A Luna Experience a hagymafélék közül vörös-, fok-, mogyoró-, zöld-, és póréhagyma kultúrákban is engedélyezett. Hatásspektruma a szürkepenész mellett kitered a hagymarozsda, alternária és sztemfíliumos betegségek kórokozóira is. A Luna Experience két felszívódó hatóanyag, a fluopiram és tebukonazol gyári kombinációja. A két hatóanyag hatásmódja eltérő, a fluopiram sejtlégzést, a tebukonazol szterol bioszintézist gátol, így véd a rezisztencia kialakulása ellen is. Vöröshagymában és fokhagymában évente legfeljebb két alkalommal, 0,5 l/ha dózisban engedélyezett a fejesedés kezdetétől (BBCH41) a végső fejátmérő eléréséig (BBCH49).

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!

További információ az Infinito és a Luna Experience termékoldalán.