Most igazán fontos a kalászosok védelme

Nem csökken a kalászos betegségek elleni védelem jelentősége

Állandósulni látszik, hogy csökken a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik viszont a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is. Az előzményekre való tekintettel (késői vetések, enyhe téli időjárás, piaci környezet) elmondható, hogy sok szempontból egyedülálló szezon elé nézünk.

Az előző évek kórtani problémái, a kalászosok jelenlegi fejlettsége és egészségi állapota feltétlenül indokolttá teszi a táblák kórtani szempontból történő átvizsgálását. Nagy és jó minőségű termés csak úgy érhető el, ha a termésképzés szempontjából fontos levélemeleteket, kiemelten a zászlóslevelet és a kalászt az érésig a lehető legegészségesebb állapotban tartjuk.

Valószínűleg a kora tavaszi csapadékmentes időnek köszönhető, hogy a bokrosodás végi, vagy egyszárcsomós kori, korai fungicid kezelést sok helyen el lehetett hagyni. Az enyhe téli időjárásnak köszönhetően egyes árpa és búzatáblákon azonban már megjelentek a gombabetegségek tünetei: a septória, a lisztharmat, a helmintospóriumos- és más foltbetegségek. A fertőző anyag tehát sok esetben jelen van gabonáinkban és kedvező időjárás hatására egy későbbi erős fertőzés kiindulópontja lehet.

Alapozó kezelés híján megnő a második védekezési időszak, vagyis a zászlóslevél kiterülés táján végzett kezelés jelentősége. Ebben az időszakban dől el a termés mennyisége, ezért lényeges, hogy hatékony készítménnyel és annak megfelelő dózisával védekezzünk. Ezért szükséges egy, a jelenlegi (lappangó) problémákat kezelő és a kalászhányás körüli, megelőző jellegű védekezési stratégia felépítése.

Ha csak egy fungicides védekezést tervezünk, akkor tegyünk meg mindent a zászlóslevél védelme érdekében! A Bayer több nagyhatású készítményt tud ajánlani a fent említett cél maradéktalan elérésére, a kórtani problémák orvoslására. Extenzív körülmények között a Falcon Pro 0,8-0,9 liter/ha dózisát alkalmazva a készítmény három hatóanyagának kombinációjával megbízható védelmet biztosíthatunk a fotoszintetizáló leveleket támadó betegségek ellen.

A még teljesebb védelem megvalósítása érdekében és intenzív termesztési körülmények esetén a SDHI + azol kombinációjú Zantara-t (bixafén+tebukonazol) vagy Ascra Xpro-t (bixafén+fluopirám+protiokonazol) javasoljuk. Mindegyik engedélyezett kultúrában (búza, árpa, rozs vagy tritikálé) levélbetegségek elleni kezelésre a zászlóslevél kiterülés és kalászolás kezdete között 1,0-1,2 l/ha a javasolt dózis. Mindegyik hatóanyag felszívódó tulajdonságú és két különböző hatásmód jellemzi. A jól összeállított fungicid kombináció alkalmazása jelentős terméstöbbletet eredményezett a standard készítményekhez képest.

E két gombaölő készítményünk az Xpro termékcsalád tagja, amelyek új típusú EC formulációval rendelkeznek. Az Xpro termékek kijuttatásakor a permetcseppek azonnal szétterülnek és belesimulnak a felszínbe - kiváló tapadást és terülést biztosítva a függőlegeshez közeli elhelyezkedésű leveleken. Így minimális veszteséggel számolhatunk a permetcseppek lepattanása miatt, a hatóanyagok felszívódása nagy felületen azonnal megindul. A hatóanyagok ennek köszönhetően igen gyorsan (15-30 perc) esőtől védett helyzetbe kerülnek. 

A bixafén és a fluopiram is jelentős élettani hatásokkal rendelkezik. Hatásukra nő a kezelt növények klorofill sűrűsége a sejtekben - ezáltal növelik a fotoszintézis és a légzés intenzitását, és megakadályozzák a levelek korai elöregedését. A „zöldítő hatás” mellett – a fokozott asszimiláció hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nő.

Ha kalászvédelmet (is) tervezünk, a Bayer itt is kiemelkedő ajánlattal rendelkezik. A búzában kiemelkedően fontos védekezési időszak a virágzás. Ekkor tudunk eredményesen védekezni a kalászfuzáriózis és más kalászbetegségek, illetve a kései levélbetegségek ellen. A Falcon Pro 0,9-1,0 l/ha dózisban jól bevált gazdaságos megoldás erre. Intenzívebb technológiák számára és nagy fuzárium fertőzés-veszély (elővetemény-talajművelés-szármaradványok-fajta) esetén Fusarium-specialista készítményünk, a Prosaro (0,75-1,0 l/ha) nyújt kiváló megoldást. 

Kukorica szármaradványok a talaj felszínén - kedvező körülmények között garantált a fuzárium fertőzés!

A Prosaro a protiokonazol kitűnő tulajdonságait egyesíti a jól bevált tebukonazol előnyeivel, ennek eredménye az igen hatékony védelem. A kalászfuzáriózis elleni sikeres védelem a termény minőségének fontos eleme. A vonatkozó rendelet szerint, ha a terményünkben a mikotoxin tartalom határérték feletti, akkor az élelmiszeripari célra nem használható. A fuzárium így egyes évjáratokban meghatározó eleme lehet a búzatermesztésünknek. A Prosaro kijuttatási ideje rugalmas, mivel a protiokonazol hosszú preventív és a tebukonazol kiváló kuratív hatása megnyújtja a hatékony kezelés időszakát. Így a Prosaro előnye, hogy a kezelést már a virágzás kezdetétől elkezdhetjük a fuzárium által kevésbé veszélyeztetett (nem kukorica elővetemény, szántás stb.) területeken. Ha az időjárás miatt a kezelés megkésik, a 4 napos kuratív hatás garantálja a sikeres védekezést.

Készítményeink hagyományos Bayer minősége és kedvező árfekvése minden termelőnek egy megnyugtató megoldást kínál a nagy mennyiségű és jó minőségű kenyér, durum és takarmánygabona előállításhoz.

Csorba Csaba, termékmenedzser
Bayer Crop Science