Üvegházi molytetű (liszteske) (Trialeurodes vaporariorum)

A kártevőről

Melegigényes faj, elsősorban hajtatásban okoz gondot. A növényházban is áttelelhet, de betelepülésük tavasszal kezdődik. Évente 10-12 nemzedéke is lehet, a nemzedékek összefolynak. A kifejlett egyed 1-1,5 mm nagyságú, fehér színű, két pár laposan álló szárnya van. A tojásból kelő lárvák több stádiumon keresztül fejlődnek, az első stádiumú még mozgásképes, az idősebb lárvák már lárvabölcsőben fejlődnek és táplálkoznak. Minden fejlődési alak (a tojás is) a levelek fonákán található meg.

Kártétel tünetei

A kifejltett egyed és a lárva is károsít. A szívogatásukkal gyengítik a növényt, amely a fejlődésben visszamarad és a termés mennyisége is csökken. Az imágó mézharmatot ürít, melyen korompenész telepszik meg. Fontos károsításnak számít még a kártevő vírusvektor tevékenysége is.

Védekezés

A hatékony védekezéshez fontos a mielőbbi észlelés. Ehhez használhatunk sárga színcsapdát, de a legjobb módszer a növények rázogatása, mert ekkor az imágó felrepül és könnyen észrevehetjük. A védekezést már az első imágók észlelésekor kezdjük meg, akadályozzuk meg a kártevő felszaporodását.  A kezelés során ügyeljünk a levelek fonákának megfelelő fedettségére. Kontakt készítményekkel az imágó és a fiatal lárva ellen érhetünk el jó hatékonyságot. Tojásölő hatással kevés készítmény rendelkezik, a lárvabölcsőben fejlődő lárvák ellen pedig csak felszívódó készítményekkel tudunk eredményesen védekezni. A vegetáció során magas kezelésszám is szükségessé válhat, így megfelelő szerrotáció nélkül könnyen alakulhat ki rezisztencia. Fontos a betelepülés megelőzése is, melyhez a növényház környezetének gyommentesen tartása nagy mértékben hozzájárul.

Bayer csomagok