Repce szárormányos (Ceutorhynchus quadridens)

A kártevőről

Hazánkban mindenütt megtalálható, repcében ritkán okoz jelentős termésveszteséget, annak ellenére, hogy lárvája nagy számban él a talajban. A repcén kívül a káposzta- és a karfiolpalántákban okoz károkat.

Életmódja:

Évente egy nemzedéke van, az imágó telel az avarban. Kora tavasszal repülnek a repcetáblába. A nőstények a levél főerébe a fonákon az ormányukkal ejtett sebbe helyezik a tojásaikat. A kifejlett lárvák a talajban bábozódnak. Az imágók a repcearatás előtt egy héttel jelennek meg. A becők megrágása után telelőre vonulnak.

Kártétel tünetei

Az imágó kora tavasszal apró lyukakat rág a leveleken, száron. Majd a levél főerébe a fonákon az ormányával ejtett sebbe helyezi a tojásait. Az új bogarak június elejétől a zöld repcebecőt rágják, ill. hámozgatják. A lárvák fiatal korban a levélnyélbe és főerébe rágnak be. A levél ennek következtében elszárad és lehullik a szárról. Az idős lárvák a repce szárát üregesre rágják.

Védekezés

A repcefénybogárral összekapcsoltan lehet ellene védekezni. Alkalmas inszekticid hatóanyagok: lambda-cihalotrin, deltametrin, tiakloprid, alfametrin, acetamiprid, stb.

Bayer csomagok