Osztrák gabonapoloska (Eurygaster austriaca)

A kártevőről

Magyarországon mindenhol előfordul, különösen a hegy- és dombvidékek 100 km-es körzetében gyakori. Őszi, tavasz búzán, árpán, valamint rozson gyakori. Időszakosan kártétele jelentős lehet, tömegszaporodás esetén okoz súlyos kárt. Már az 5-6-os poloskaszúrt szem jelentékenyen rontja a búzaliszt minőségét, mivel a sikér károsodik. A vetőmag csírázóképességét is rontják.

Életmódja:

Évente egy nemzedéke van, a kifejlett poloska erdőszélen, az avarban telel. Migráló faj, júliusban elhagyják a gabonaföldeket, 80-100 km-re keresik fel a telelőhelyet.  Március-április folyamán térnek vissza a táblába, tojásaikat  a gabonalevélre, szárra, kalászra rakják. A lárvák az aratás idejére fejlődnek ki. A száraz, meleg június kedvez elszaporodásuknak.

Kártétel tünetei

A gabonaféléket minden fejlődési stádiumában károsítja, mind a lárva, mind az imágó. Szárbaindulás előtt megszúrja a hajtásokat, azok elpusztulnak, a tő sarjadzik. Szárbaindulás után a fő- és mellékhajtásokat megszúrja, azok elszáradnak, elmarad a kikalászolás. A  még hasban lévő kalászt megszúrja, a szúrás feletti rész elszárad, kifehéredik, kialakul a zászlós kalász. A viasz és tejes érésben levő gabonaszemek megszúrásával, azokon világos foltok láthatók, közepükön sötét szúráshelyekkel. A foltok besüllyedhetnek, de valamennyire ki is domborodhatnak.

Védekezés

Kémiai védekezésre előrejelzés alapján a tömegszaporodás időszakában van szükség. Gyomirtáskor, szárbainduláskor ill. tejesérés idejére időzítve deltametrin, lambda-cihalotrin, klórpirifosz stb. hatóanyagú készítményekkel lehetséges.

Bayer csomagok