Kajszi ventúriás varasodása (Venturia carpophila)

A kórokozóról

A betegség kajszin nem jelentkezik rendszeresen, csapadékos években azonban nagymértékben felléphet. A levelek elpusztulnak, a gyümölcs értéktelenné válik. Mandulaültetvények esetében ez a kórokozó alkotja a növényvédelem gerincét. Őszibarackon és szilván is előfordulhat.

Fejlődési ciklusa:

A fertőzési források a beteg növényi részek, a fán maradt gyümölcsök, ahol a kórokozó micéliummal telel át. A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan megindul a micéliumokon a konídiumok (nyári fertőző spórák) tömeges képződése. Ennek legnagyobb mértéke június közepétől július végéig figyelhető meg.  A fertőzés nyomán újabb foltok alakulnak ki, melyeken konídiumtartó gyep (bevonat) fejlődik, azokról újabb konídiumok válnak le, a vegetációs idő végéig újabb fertőzéseket okozva. A kórokozó számára az optimális hőmérséklet 18-24°C, hőmérsékleti maximuma 35°C.

Kártétel tünetei

A levélen először 2-4 mm-es kerek, halványzöld foltok formájában mutatkoznak a tünetek. Ezeket a foltokat a későbbiekben egynemű, barna, bársonyos bevonat (konídiumtartó gyep) borítja. A folt végül elhal, a levelek elszáradnak. A gyümölcsön először apró, majd 2-4 mm-es sárgászöld foltok, azon pedig sötétbarna, bársonyos konídiumtartó gyep látható. Később a foltok alatti szövet elparásodik, a gyümölcs töpped és lehullik.

Védekezés

El kell távolítani a fertőzött növényi részeket a koronából. Sziromhullás után, legalább július végéig, 10 napos időközökkel védekezni szükséges. Alkalmas készítmények az alma ventúriás varasodásánál használt szerek. (Hatóanyagok: propineb, mankoceb, folpet, pirimetalin, difenokonazol stb.)