Hópenész (Microdochium nivale)

A kórokozóról

Elsősorban a búza károsítója. A M. nivale hazánkban ritkábban előforduló vetőmag parazita, amely a többi Fusarium fajjal együtt nagymértékben rontja a vetőmag csírázóképességét és csírázási erélyét. A Fusarium fajok a vetőmaggal és a fertőzött növényi maradványokkal (pl. kukoricaszár) terjednek. 

Fejlődési ciklusa:

A fuzárium gombák kalászfertőzéskor (belső magfertőzés), cséplés során külsőleg megtapadó spórákkal, vagy a talajon keresztül a csírázó micéliumokkal kerülhetnek a külső maghéjba. A M. nivale különösen jól fejlődik alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett (a levegőtlen hótakaró alatt). A kórokozónak sok gazdanövénye van, a fontosabb gabonafélék mellett több más fűfajon is megtelepszik.

Kártétel tünetei

A gabona hiányosan kel. A talajban dugóhúzó formájú, deformálódott, vagy megbarnult, elpusztult csíranövényeket találunk. A kikelt növények a növekedésben és a fejlődésben visszamaradottak. A hópenész tünetei könnyen felismerhetők: az első és a második levél alapján vörösbarna, ovális, sötétbarna szélű, apró bemaródások keletkeznek. Tavasszal a hóolvadás után a beteg növények a táblán szabálytalan foltokban találhatók, az állományban foltszerű kipusztulások alakulnak ki. Az elhalt növények a talajon fekszenek. Rajtuk a fehérből, halvány vörös színbe hajló penészgyep látható, mely napos, szeles időjárás esetén gyorsan eltűnik. A fertőzés főként a vetőmaggal terjed, de kiindulhat a talajból is, mivel a kórokozó(k) a tarlómaradványokon is áttelel(nek).

Védekezés

Az elővetemény fertőzött növényi maradványainak talajba forgatása, különösen kukorica és egyéb fűféle elővetemény esetén.  Csávázás hatékony csávázó szerrel, amely nemcsak a maggal való terjedést akadályozza meg, hanem csökkenti a kezdeti fejlődési stádiumokban a talajból kiinduló fertőzést is pl. Lamardor, Yunta Quattro.