Hálózatos levélfoltosság (Pyrenophora teres)

A kórokozóról

A kalászosok közül az őszi és tavaszi árpa legsúlyosabb levélbetegsége.

Fejlődési ciklusa:

A betegség a vetőmaggal, a betakarításkor elhullott magokkal, illetve a széllel terjed. Főként csapadékos években erős vetőmag- és talajfertőzés esetén a betegség jelentős termésveszteséget okozhat. Az asszimilációs felület közvetlen károsodása az ezerszemtömeget csökkenti. A hálós levélfoltosság megjelenése az őszi és a tavaszi árpánál jellemző, de néha felléphet a zabnál és búzánál is. A kórokozó a csírázástól az érésig fertőzhet. 

Kártétel tünetei

A betegség szimptómáit tekintve a kórokozó nagy változatosságot mutat. A leveleken barna, barnásfekete, hosszúkás foltok keletkeznek, amelyet a fény felé tartva egy többszörös hálós szerkezet figyelhető meg (Net típus). A Spot típusnál az elhalások csíkosak, szögletesek, pontszerűek vagy ovális alakúak lehetnek. A rinchospóriumos levélfoltossággal ellentétben e betegségnél a foltok közepe nem világosodik ki. A megbarnult szövetet az egészséges szövetektől egy sárga keret választja el. A foltok összenövéséből elsárgult vagy megbarnult csíkok jönnek létre. Erős fertőzésnél egész levelek vagy levélrészek halnak el. A kalász fertőződésekor barna, a betegségre nem egyértelműen jellemző elszíneződések láthatók. Az átvitelben a vetőmag, a fertőzött növényi maradványok és a szél játszanak szerepet.

Védekezés

Vetőmagcsávázás Lamardor vagy Yunta Quattro csávázószerrel. Mindkét csávázószer speciális Helminthosporium spp. elleni hatóanyagot tartalmaz. Tavaszi árpában is kitűnő eredménnyel alkalmazható. Állományvédelem Falcon Pro 0,8-1,0 l/ha vagy Zantara 1,0-1,25 l/ha dózisával kiváló hatékonyságot biztosít preventív és kuratív alkalmazáskor egyaránt.