Fahéjbarna levélfoltosság (Pyrenophora tritici-repentis)

A kórokozóról

Magyarországon egyes években az őszi búzán rendkívül súlyos károkat okoz, nagyobb veszteségeket idéz elő, mint az árpában. A búza egyre jelentősebb kórokozó faja. Nagy fertőzés esetén a levélemeletek rendkívül gyorsan leszáradnak (7-10 nap), a termésveszteség elérheti a 30-40 %-ot.

Fejlődési ciklusa:

A gomba az ősz során a fertőzött növényi maradványokon képződő kitartóképletekkel, pszeudotéciumokkal telel. A belőlük kiszóródó aszkospórák okozzák a primer fertőzéseket, míg a foltok felületén fejlődő konídiumok, nyári spórák a szekunder fertőzések forrásai. Általában 15-25°C közötti hőmérsékleten, nagy légnedvesség, bőséges harmatképződés esetén, szeles, esős időjárásban okoz súlyos fertőzéseket.

Kártétel tünetei

Az alsó leveleken világosbarna, sárga szegéllyel körülvett, kissé kihegyesedő végű foltok képződnek. A folt közepe sötétebb barna. A betegség az alsó levelekről halad felfelé. Az erősen fertőzött levelek leszáradnak. A foltokon rövid idő alatt új konídiumok képződnek, melyek újabb leveleket fertőznek. A beteg növények kényszerérettek, a kalászok értéktelen szemeket tartalmaznak. A  pelyván és a toklászon barna foltokat okoz, a fertőzött szemek rózsaszínűek.

Védekezés

A helyes vetésváltás alkalmazása, a növényi maradványok mély alászántása, egészséges vetőmag használata segíti a fertőzés megelőzését. Vetőmagcsávázás Lamardor vagy Yunta Quattro csávázószerrel. Mindkét csávázószer speciális Helminthosporium spp. elleni hatóanyagot tartalmaz. Tavaszi árpában is kitűnő eredménnyel alkalmazható. Állományvédelem Falcon Pro 0,8-1,0 l/ha vagy Zantara 1,25 l/ha dózisával kiváló hatékonyságot biztosít preventív és kuratív alkalmazáskor egyaránt.