Szeptóriás pelyvafoltosság (Septoria nodorum)

A kórokozóról

Mindenütt, ahol búzát termesztenek előfordul, akár 35%-os terméskárt is okozhat. Korai fertőzés esetén a szemek nagy részét károsítja. Ritkábban az árpát és a rozsot is fertőzi. A szemek szorulnak, kényszerérettek lesznek. 

Fejlődési ciklusa:

Nedves, szeles időjárás kedvező a járvány kialakulásának, a csírázáshoz, fertőzéshez a 18-22°C a legoptimálisabb. A nitrogénnel bőven ellátott, mélyfekvésű zárt területeken, sűrű növényállományokban nagyobb a kár.

Kártétel tünetei

Tenyészidőben a növény minden földfeletti részén megjelennek. Tavasszal, a levélhónaljban klorotikus, sárga, majd barnuló, apró foltok jelennek meg. A foltok nagyobbodnak, nekrotizálódnak, lencse alakúak lesznek. A gomba az alsó levelektől felfele terjed, a levelek elhalnak, elszáradnak.  A pelyvaleveleken is megjelenik a tipikus tünet. A beteg növények termése kisebb. 

Védekezés

Egészséges vetőmagot kell, optimális időpontban elvetni. Kiegyensúlyozott, harmonikus tápanyagellátással csökkenteni lehet a beteg növények számát. A fertőzött területeken többéves vetésváltást kell betartani. Betakarítás után a növénymaradványok mélyre való bemunkálása a talajba. Védekezés az árvakelésű gabona ellen. Vetőmagcsávázást permetezéssel kell kiegészíteni pl. Zantara, Falcon Pro.