Barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana = Helminthosporium sativum)

A kórokozóról

Főként árpán és búzán, ritkán rozson és zabon is károsít.

Fejlődési ciklusa:

A kórokozó fellépésére melegebb évjáratokban számíthatunk. Fertőzött vetőmaggal terjed, de konídiumok, vagy micélium formájában a tarlómaradványokból, ill. a talaj felső rétegéből is fertőzhet. A gazdasági kárt a csíranövények pusztulása, a későbbiekben pedig a gabona megdőlése és a szorult szemek kialakulása okozza. Tavaszi árpánál a vetőmag-eredetű fertőzés szinte mindig az állomány korai megdőléséhez és éréséhez vezet. A gomba fertőzésére a durum búza különösen fogékony. A gabonafajok mellett a kórokozó más fűfajokat, de néhány kétszikűt, pl. a pillangósokat is fertőzi.

Kártétel tünetei

A kórokozó - a vetőmagból kiinduló fertőzés nyomán - a teljes növényt megfertőzheti. A gyökérfertőzés a későbbiekben a fiatal növények föld feletti részeire is átterjed. Ez a koronagyökerek, a szártő és a szárcsomók elkorhadásához vezet, ami végül is az egész növény pusztulását okozza. A szár alapi részén különböző formában diffúz barnulás jelentkezik. A leveleken ovális, világosbarna - fekete, világos peremű foltok találhatók („tintafoltosság”). A kalászok megszorulnak, a toklászok megbarnulnak és a pelyvaleveleken sötét foltok láthatók. Ha a kórokozó a növényt már a csírakorban megtámadja, akkor nagyon súlyos károkat okoz.

Védekezés

A csávázás a legfontosabb megelőző intézkedés. A Lamardor és a Yunta Quattro hatékony védelmet nyújtanak a gabonaszemeken megtapadó kórokozó ellen. A fertőzött szalma és növényi maradványok leforgatása. Állománypermetezés (Falcon Pro, Zanatara, Prosaro) csökkenti a magfertőzés esélyét.