2022, avagy újabb nehéz év a gyümölcsösben

Ismét lezárult egy gyümölcsszezon és kihívásokból idén sem volt hiány. Már lassan közhellyé válik rendkívüli évet emlegetni, de ha valamelyikre, hát a 2022-es érvre illik ez a kifejezés.

Eltekintve a már megszokottnak tekinthető nehézségektől úgy, mint a munkaerőhiány és az alacsony felvásárlási árak, idén még a rendkívüli aszály és a termeléshez kapcsolódó költségek drasztikus emelkedése is súlyosbította a helyzetet.

A csapadékhiány, a magas hőmérséklet és az erős UV sugárzás még az öntözött ültetvényeket is megviselte, de az öntözetlen területeken olyan károkat okozott, melyek a következő évi termésre is hatással lesznek.

165_1_500x375 Napégés almán

Gazdasági szempontból az egyes gyümölcsfajoknál az elmúlt évek tendenciái folytatódtak. A cseresznyét, kajszit jól lehetett értékesíteni, bár a csapadékhiány miatt a gyümölcs sok helyen nem érte el az elvárt méretet. Országos méretű fagykár ugyan nem volt 2022 tavaszán, mégis kevésnek bizonyult a termés mennyisége kajsziból és szilvából a vásárlói igényekhez képest, a cefrének valót jellemzően már elővételben eladták. A meggy piaci helyzete sajnos nem változott, alacsony áron lehetett csak értékesíteni a jó minőségű gyümölcsöt is.

A média sokat foglalkozott év közben az alma várható termésmennyiségével, az előzetes termésbecslések azt mutatták, hogy kifejezetten kevés termés várható. Ez valamelyest növelte a fogyasztói érdeklődést, a közvetlen értékesítést folytató termelők, szedd magad akciót hirdető ültetvények magasabb áron tudták adni az almát az előző évhez képest. A kevesebb termés és a megnövekedett költségek miatt azonban nyereségesre kihozni ezt az évet is keveseknek sikerült. A nem öntözött ültetvényekben a termés minősége sem volt kielégítő, helyenként az amúgy is apró gyümölcsök a szeptemberben érkező nagy mennyiségű csapadék hatására még fel is repedtek.

Növényvédelmi szempontból ismételten változatos évet tudhatunk magunk mögött. 2021-hez hasonlóan a meggyesekben és kajszisokban a virágfertő monília ellen intenzív védekezésre volt szükség, őszibarackban pedig a tafrina elleni küzdelem határozta meg a vegetáció elejét. A Folicur Solo a hűvösebb időszakban is eredményesen dolgozott az említett kórokozók ellen, de a Luna Experience-nek is volt alkalma megmutatni idén is a sokoldalú felhasználhatóságát a csonthéjasokban. Az ezt követő hosszú, meleg és száraz időszak a kórokozó gombáknak kevésbé kedvezett, a szezon második felében már a kártevő ízeltlábúak elleni védekezésen volt nagyobb hangsúly.

A takácsatkák remekül érezték magukat ebben a száraz időszakban, a tőlük már megszokott kultúrák mellett cseresznyében is lombhullásig fajuló kártételt tudtak okozni. Pozitív fejlemény volt viszont a cseresznyelégy inaktivitása, a nagy egyedszámú imágórajzás ellenére a lazán védett ültetvényekben is jelentősen alacsonyabb volt a kártétel a vártnál. Ez valószínűleg a hosszan tartó forróságnak köszönhető. Szintén a hosszú száraz periódusok pozitív hozadéka volt egyes területeken a kártevő molyok tojásainak kiszáradása. A levéltetű-probléma évek óta fokozódik a csonthéjas és almaültetvényekben is. Ha továbbra is elmaradnak az igazán kemény telek, ezzel hosszútávon is számolni kell.

Almásokban a piaci nehézségek mellett évről-évre növekszik a kártevő ízeltlábú fajok száma, olyan rovar- és atkafajok jelentek meg nagy egyedszámban az ország egyes részein, amelyek az elmúlt évtizedben nem vagy csak nagyon ritkán fordultak elő. Több helyen okozott jelentős kárt a bimbólikasztó bogár és az alma gyümölcsdarázs, sok ültetvényben lehetett találkozni almalevél-gubacsszúnyoggal és almatermésűek levélatkájával is, de a kaliforniai pajzstetű is egyre több almatermesztőnek okoz komoly fejtörést. A rendelkezésre álló rovarölő szerek száma azonban jelentősen megcsappant az utóbbi években, ezért még nehezebb a hatékony védekezési technológia kidolgozása. A Sivanto prime virágzásban vagy még virágzás előtt történő felhasználásával az egyre korábban megjelenő levéltetvek ellen hatékonyan tudtunk védekezni. A virágzás után elvégzett Movento-s kezeléssel pedig hosszabb távú eredményt is el tudtunk érni, kihasználva a vértetű elleni hatékonyságot is.

 

165_2_500x375Kaliforniai pajzstetű almán

Egy ilyen év után nehéz optimistának maradni, a gyümölcstermesztés mellett kitartani ma már leginkább elhivatottság kérdése. Azok pedig, akik gyümölcsösök növényvédelmével foglalkoznak, ebben az évben is sok új ismerettel gazdagodhattak a régi/új károsítók diagnosztizálása és az ellenük való védekezési stratégia kidolgozása során. De, ahogy a mondás tartja: a jó növényvédős holtig tanul.

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!