Megfelelő fungicidválasztással a maximális haszonért

A kalászos kultúrákban március hónapban elindulnak a tavaszi gyomirtások, és aktuálissá válnak az első gombaölőszeres kezelések. Az idei év megnövekedett vetésterülete és a gazdasági kilátások előrevetítik, hogy az eredményes gazdálkodáshoz mind minőségben, mind mennyiségben érdemes a maximumra törekednünk. Az állományok általánosságban jó állapotban várják a tavaszt, azonban főként az őszi árpában tél elején fellépő kórtani események miatt számítanunk kell az elmúlt években megszokottól eltérő fertőzési nyomásra. 

Cikkünkben iránymutatást adunk Önöknek ahhoz, hogy a kórokozók elleni védelem során milyen szempontokat szükséges betartanunk céljaink elérése érdekében.

Stratégiai gondolkodás – tervezzünk hosszú távra!

Egy fungicid megválasztásakor figyelembe kell vennünk annak rezisztencia-menedzsment során betöltött szerepét. Különböző hatóanyagcsoportokba tartozó hatóanyagok kombinációjával csökkenteni tudjuk a rezisztencia kialakulásának kockázatát, ezáltal hosszú távon megőrizhetjük a kontrollt a kórokozókkal szemben. Vegyük figyelembe az egyes szerek hatásspektrumát, és olyan készítményeket válasszunk, amelyek az adott kultúrában megjelenő betegségek ellen bizonyított hatással rendelkeznek. Ne felejtsük el azt sem, hogy adott kórokozó egy azonos csoporton belüli rezisztencia esetén érzékenységet mutathat egy másik, ugyanabba a csoportba tartozó hatóanyagra is. Ezt nevezzük keresztrezisztenciának. Célszerű olyan termékeket választanunk, amelyek több hatóanyag kombinációját tartalmazzák más-más csoportokból. 

A hatékonyság maximalizálása

Számos agronómiai szabály figyelembevétele szükséges ahhoz, hogy maximalizáljuk a kijuttatott termékek hatékonyságát. Ilyenek a permetezőgép-beállítások, fúvókák megválasztása és tisztasága, megfelelő permetezési sebesség, stb., de legalább ilyen fontos a kijuttatás időzítése is. Egy túl korai permetezés a később megjelenő kórokozók felszaporodását nem biztos, hogy megfelelő mértékben tudja gátolni, ha viszont túl későn alkalmazzuk, akkor a betegség már hozamban számszerűsíthető károkat okozhat főleg a felső levélemeletek fertőződése okán. Az optimális idő megválasztása során évről-évre más kihívásokkal szembesülünk, amelyeket befolyásol az időjárás, fenológiai stádium, fertőzési nyomás, stb.

A siker útján Bayer Crop Science termékekkel

A Bayer készítmények magas hatóanyagkoncentrációval rendelkeznek, így erős fertőzési nyomás esetén is hatékony megoldást nyújtanak. Mielőtt döntést hozunk, milyen termékek kerüljenek be a növényvédelmi technológiába, mindig vegyük figyelembe a fertőzési nyomást és az adott termék engedélyezett dózisát, illetve azt, hogy az milyen koncentrációban, mely hatóanyagokat tartalmazza. Jelentős különbségeket tapasztalhatunk ugyanis a forgalomban lévő termékek között, amik befolyással lehetnek végső soron az eredményes gazdálkodásra.

A Falcon Pro egy olyan - három hatóanyagtartalmú - termék, amely magas koncentrációban tartalmaz tebukonazolt és protiokonazolt. Ezek hatékonysága kiváló a legtöbb ismert levélbetegséggel szemben, a sprioxamin pedig amellett, hogy eszköz a rezisztencia-menedzsmentben, erős lisztharmat spektrumának köszönhetően kiváló hatékonysággal alkalmazható egy intenzív technológia első elemeként kora tavasszal, a bokrosodás végén. Gyomirtó szerekkel keverhető, dózisa 0,6 – 1,0 l/ha (őszi és tavaszi árpában 0,6 - 0,8 l/ha).

A zászlóslevél védelme a termésképződés szempontjából a legfontosabb technológiai elem. Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hozamot elérjük, a felső levélemeletek egészségesen tartása kritikus fontossággal bír. Az Ascra Xpro exkluzív termék azoknak a gazdálkodóknak, akik nem érik be kompromisszumokkal. Három hatóanyaga a már említett protiokonazol és két SDHI, a fluopiram és a bixafén. Különlegességük, hogy bár azonos hatóanyagcsoportba tartoznak, az eltérő hatáshely miatt nem áll fenn keresztrezisztencia szeptória esetén. A bixafén kiváló élettani hatással is rendelkezik. A levelekbe bejutva növeli a fotoszintézis és légzés intenzitását, megakadályozza a levelek korai öregedését. A „zöldítő hatás” mellett – fokozott asszimilációs hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nő, így juttatva a növényt nagyobb terméspotenciálhoz. A különleges leafshield formulációnak köszönhetően esőállósága már 30 perccel a kijuttatást követően védelmet nyújt a lemosódás ellen.

Egy teljes fungicides technológia záróeleme a kalászvédelem. A már jól ismert Prosaro mellett idén megismerkedhetnek a termelők az Inputtal, amely fejlesztői kísérleteinkben felülmúlta a Prosaro eredményeit is, így kijelenthetjük: szintet léptünk a kalászvédelemben! A protiokonazol a fuzárium okozta betegségekkel szemben kiemelkedően hatékony, a spiroxamin pedig a lombvédelemben nyújt kiegészítést, emellett hozzájárul a protiokonazol hatékony felszívódásához, így biztosítható az egyenletes, hosszú hatástartam. Mind az Input, mind a Prosaro hatékonyan képes határérték alatt tartani a DON toxin szintet, így használata a legnagyobb biztonságot nyújtja a kalászvédelemben.

Üzemi igényekre szabott technológiai ajánlatokért keresse területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat!